Desenes de persones han vist aquest divendres a la nit un impactant fenomen astronòmic al nostre cel que ha estat immortalitzat per diversos centres científics de la costa mediterrània. Els detectors del projecte SMART, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), des dels observatoris astronòmics de Sevilla, La Hita (Toledo), Calar Alt (Almeria) i Sierra Nevada (Granada), han estat els que han registrat amb més èxit el pas d'una bola de foc sobre el Mediterrani occidental a 68.000 km/hora.
Què ha passat?
Segons l'anàlisi de l'investigador principal del projecte SMART, José María Madiedo, de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), la bola de foc es va produir a dos quarts de cinc de la matinada. El fenomen s'ha produït en entrar en l'atmosfera terrestre una roca procedent d'un asteroide a una velocitat d'uns 64.000 quilòmetres, que va poder ser vista des de diferents punts de la comunitat autònoma andalusa.
El xoc amb l'atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca es tornés incandescent i es va generar una bola de foc que es va iniciar a una altitud d'uns 89 quilòmetres sobre la Mediterrània, a uns 13 quilòmetres de distància de la costa. Aquests cossos acostumen a ser trossos de roques que se separen d’asteroides o cometes i penetren a l’atmosfera de la Terra a una velocitat d’entre 11 i 73 km/s. A causa d'aquesta elevada velocitat, el brusc fregament amb l'aire ha fet que la roca s'hagi tornat incandescent i que s'hagi generat una bola de foc gairebé tan brillant com la lluna plena .
No obstant això, cal tenir en compte que realment no es tracta d' "una bola de foc", sinó més aviat de hem de parlar de "meteors", en termes astronòmics. Simplement, són més lluminosos, ja que superen la magnitud estel·lar.
El recorregut
Des d'aquest punt inicial, la bola de foc va avançar en direcció sud-est; finalment es va extingir a una altitud de 29 quilòmetres sobre el mar, a uns 34 quilòmetres de distància de la costa del Marroc. A causa de la seva alta lluminositat, el fenomen es va poder veure des de més de 500 quilòmetres de distància, la qual cosa inclou tota la zona centre i sud d'Espanya.
Els detectors del projecte SMART operen en el marc de la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-Oest d'Europa (SWEMN), que té per objectiu monitorar contínuament el cel a fi de registrar i estudiar l'impacte contra l'atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del Sistema Solar.