La vaga de transportistes autònoms i de petites i mitjanes empreses ja fa més d’una setmana que dura i amenaça d'enquistar-se i provocar, finalment, desproveïments. Tot i que a Catalunya l’afectació ha estat menor que a la resta de l’Estat, el cert és que també ha generat problemes en la cadena de subministrament d'alguns sectors. Això, sumat a la gran inflació que arrosseguem des de fa mesos, ha fet encarir encara més alguns productes. Quins són els que s’estan veient més afectats?

La indústria làctia està sent una de les més perjudicades. La Federació Nacional d'Indústries Làcties (Fenil) assegura que alguns productors fins i tot s’han vist obligats a llençar la llet perquè no tenien manera d’emmagatzemar-la o fer-la arribar als consumidors aquesta setmana. A més, a això se li suma l’encariment del pinso dels animals, ja que majoritàriament provenia d’Ucraïna. Tot plegat ha desembocat en una situació que escanya els ramaders i que només té una solució possible: la pujada de preu de la llet i tots els seus derivats. 

El segon sector més afectat és el del peix. Els pescadors adverteixen de la pèrdua de centenars de tones en els darrers dies davant de la impossibilitat de comercialitzar les captures. A Mercabarna aquesta setmana n’ha arribat un 40% menys. En concret, els que més s'han trobat a faltar són els que provenen de Galícia, com el musclo, i els d’Almeria com la sardina, seitó o verat. En conseqüència, el peix també s’ha encarit. 

D’altra banda, també s'han registrat caigudes en les arribades de productes frescos, especialment en les fruites i hortalisses. La que més s’ha disparat de preu és la maduixa. A Huelva, per exemple, estan ara mateix en plena collita, però els és impossible fer-les arribar als intermediaris. Les neveres són plenes a vessar i el temor no para de créixer. D’altra banda, a Mercabarna també han arribat un 40% menys de pebrots, de carabassons, de tomàquets i d'albergínies

ACN

Les flors, un sector greument perjudicat 

Tot i que pugui sorprendre, un altre dels productes més afectats ha estat el de les flors. Al març es produeix el 70% de la flor tallada de tot l'any, però enguany moltes flors segueixen emmagatzemades en cambres frigorífiques quan ja fa temps que haurien d'estar a botigues i supermercats. Des del sector asseguren que viuen una “situació dramàtica”, ja que ja han hagut de començar a llençar part de la producció i encara arrosseguen els estralls que els va causar la pandèmia de la covid.

En aquesta mateixa línia, també ha quedat tocada la indústria de la construcció, que pateix una gran manca de subministrament per la crisi mundial de transport. Des del sector asseguren que només en la darrera setmana a l'estat espanyol les pèrdues directes per la vaga han estat de 1.300 milions d'euros. Expliquen que això significa una retracció del negoci anual de l'edificació d'habitatge (obra nova i la rehabilitació) d'un 2% per setmana.