Les xarxes de pesca abandonades al fons del mar són un problema i un perill. Un problema per l’afectació del medi, amb el que es coneix com a pesca fantasma, que enxampa peixos, afectant a més de 90 espècies, segons un estudi recent del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Un perill si aquestes xarxes perdudes pels pesquers acaben en zones de busseig recreatiu, que poden convertir-se en trampes mortals.
Des de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible del departament tenen en marxa un procediment per retirar aquests arts de pesca que compliquen la flora i fauna marítima, en procediments habituals i adjudicats a empreses especialistes, que posen en marxa cada any en diversos punts del litoral de Catalunya. Però no sempre es pot esperar. Per evitar el dany al fons marí, per evitar que arreli i després sigui complicada de retirar o pel perill per les persones que fan immersions, des de la Direcció General s’activen protocols d’urgència per retirar xarxes del fons del mar amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra.
Operatiu per retirar una xarxa a Sant Feliu de Guíxols
Aquesta setmana la policia de Catalunya ha col·laborat amb el departament i el Grup de Recerca MerdRecover de la Universitat de Barcelona per retirar d’una zona de busseig de la cala Port Salvi de Sant Feliu Guíxols (Baix Empordà) una xarxa que havien detectat des d’una escola d’immersió del municipi. La queixa del centre de busseig sobre la xarxa va fer activar el departament, que van preparar el dispositiu en col·laboració amb les unitats Subaquàtica i Marítima dels Mossos d’Esquadra, que es va posar en marxa dimecres passat.
Una quinzena d’agents dels Mossos d’Esquadra van participar en el dispositiu que va liderar el sotsinspector Jordi Marín, cap de la Unitat Subaquàtica dels Mossos, que també va comptar amb agents de la Unitat de Policia Marítima dels Mossos d’Esquadra. En el dispositiu hi van prendre part dues embarcacions, la Neptú Segon, una pneumàtica de la subaquàtica, i Cap de Creus, una de les noves embarcacions de la policia marítima. Amb el mar calmat, els bussejadors van poder arribar fins a la xarxa i la van poder extreure sense problemes. Una operació que va ser ràpida i que va permetre tornar a terra la xarxa perduda. Una biòloga del Grup de Recerca MerdRecover de la UB va encarregar-se d’analitzar les dues parts de xarxa recuperada per detallar les espècies que s’hi van trobar.
D’on surten les arts de pesca abandonades?
La xarxa recuperada aquesta setmana davant de Sant Feliu de Guíxols havia quedat enredada en una zona rocosa amb coral·ligen, d’interès ambiental i també habitual de pràctiques de busseig recreatiu.
La majoria de les xarxes trobades acaben al fons del mar per culpa del mal temps, quan són perdudes per pesquers. Els Mossos recorden que és obligat que els pescadors avisin de les pèrdues d’aquests arts de pesca, per tal de tenir-ne el control i poder-los retirar com més aviat millor, si afecten zones protegides. No avisar, alhora, pot comportar problemes als pescadors. Les xarxes estan registrades i es pot arribar a saber quin pesquer l’ha perdut. També expliquen que les males praxis i la pesca il·legal també són part dels motius que expliquen les moltes xarxes que s’acaben perdent.
Què cal fer si es troba una xarxa al fons marí?
Els perills que aquests tipus d’arts de pesca perduts o abandonats al fons del mar suposen per la biodiversitat marina fan que sigui molt important, asseguren des dels Mossos d’Esquadra, de la necessitat d’avisar a les autoritats quan es trobi abandonada una xarxa d’aquest tipus de la costa catalana.
Un cop detectada, i sota la supervisió científica del Grup de Recerca MedRecover, la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible valora si cal actuar d’urgència per retirar-la o queda pendent de fer-ho amb la retirada anual, que fa una empresa especialista en treballs subaquàtics que contracta el Departament d’Acció Climàtica.
Els Mossos d’Esquadra també recomanen, tot i que no és il·legal, que s’eviti retirar les xarxes de manera particular. Pot ser perillós, fins i tot per experts en submarinisme, per la gran capacitat que tenen aquestes arts de pesca d’enganxar, que poden complicar la sortida de la immersió.