“Rússia no està en guerra amb Ucraïna; és una guerra de Putin”, assegura el Peter, un programador informàtic rus de 30 anys que viu al Raval de Barcelona amb la seva parella, la Katerina, també de nacionalitat russa. Estan en contra de la guerra que el dictador Vladímir Putin ha declarat a Ucraïna i des de Barcelona, on fa un parell d’anys que viuen, han trobat una manera d’ajudar. Des d’un grup de WhatsApp amb altres compatriotes seus i amics de nacionalitat ucraïnesa s’han ofert per acollir, a la capital de Catalunya, persones que han fugit de la guerra per buscar refugi a casa nostra.

Una d’aquestes persones és la Tatiana, una dona de 50 anys, d’Odessa, malalta de càncer, que va poder sortir del país i després de passar per Moldàvia i Romania ha arribat en avió a Barcelona. Des de fa quatre nits que dorm en un matalàs improvisat al menjador del Peter i la Caterina, en un pis del Raval de Barcelona. “Va ser molt dur sortir d’allà”, assegura, en la breu conversa que ha pogut mantenir amb ElNacional.cat la Tatiana. Va marxar d’Ucraïna, assegura, per raons mèdiques, “si no, encara seria allà”. 

Fugint d’Odessa

Les llàgrimes, recordant la seva família que ha hagut de deixar a la zona d’Odessa, una de les ciutats banyades pel mar Negre, i un dels objectius de Putin, per tancar Ucraïna al mar, i on l’exèrcit rus plantarà batalla, no la deixen continuar. El Peter, que entén l’ucraïnès, ens explica el periple de la Tatiana, com va marxar i qui va deixar allà. La seva família està allà, ella està a Barcelona, i si bé ja ha pogut ser visitada per metges a Catalunya i iniciar el tractament contra el càncer que la guerra ha interromput a Ucraïna, està sola i no té clar si podrà tornar al seu país. 

 

Russos que acullen refugiats ucraïnesos

“És el mínim que podem fer des d’aquí”, assegura el Peter en una conversa amb ElNacional.cat. “Tots els russos que conec jo estan en contra de la guerra”, insisteix. Ell i la seva parella fa un parell d’anys que viuen a Barcelona i, contraris a les operacions militars que ha ordenat Putin, van decidir intentar ajudar amb el que van poder. Només protestar, i sumar-se a les concentracions que es fan cada dia a plaça de Catalunya, amb persones de nacionalitat ucraïnesa, els hi va semblar que no era suficient. 

La Katerina va sumar-se a un grup de persones russes contra la guerra per tal de coordinar la col·laboració amb ucraïnesos a Barcelona i de poder acollir a persones que arriben soles a la ciutat. N’arriben cada dia, i hi ha més persones russes que ajuden a poder-los donar sostre als primers refugiats, del milió que segons Nacions Unides, han abandonat Ucraïna aquesta primera setmana de la guerra de Putin.

Sense informació per part del govern espanyol

Qui ha de gestionar l’asil i la condició de refugiats dels ucraïnesos, la majoria dones i nens, que estan arribant a Catalunya és el govern espanyol. Segons ha explicat en Peter, si bé la Tatiana ja ha sigut atesa en un centre mèdic, no té cap informació de com regularitzar la seva situació a Barcelona. “Podrà estar amb nosaltres fins que faci falta”, assegura, però, el jove programador antiguerra.