Aquests són alguns dels vídeos més espectaculars del volcà de La Palma, i també de les seves conseqüències.

 

 

 

 

 

 

Predir el futur de l'erupció del volcà de La Palma és una feina difícil i arriscada. Encara no sé sap quant durarà, si setmanes o mesos; tampoc se sap si finalment arribarà al mar, però sobretot no se sap quant trigarà l’illa a recuperar-se. 

Un cop es doni per finalitzada l'erupció caldrà esperar que la lava es refredi i se solidifiqui. Quant de temps portarà, això? És difícil de determinar, però hi ha experiències anteriors i especificitats dels volcans de la zona que permeten aproximar quan es podran recuperar aquests terrenys. 

Hi ha diferents factors que entren en joc per estimar quant trigarà el terreny afectat per l'erupció a tornar a la normalitat. Per una banda cal tenir en compte el tipus de lava, la qual determina la seva temperatura i viscositat, dos factors fonamentals per saber quan se solidificarà. 

La lava que corre pels terrenys de La Palma és de tipus basàltica, fet que implica que surt expulsada a la superfície a una temperatura superior que altres tipus de lava, entre els 1.100 i els 1.200 graus. Les altes temperatures alenteixen la seva solidificació. També és una lava menys viscosa. La viscositat més baixa permet que se solidifiqui el terreny més ràpidament, ja que els gasos que conté s'alliberen més fàcilment.

Finalment, un factor determinant té menys a veure amb la naturalesa de cada volcà: el gruix de la lava que ha de solidificar-se. Com més gruixuda sigui la massa de lava pendent de solidificar-se, més trigarà. Pablo J. González, geofísic volcànic del CSIC a Tenerife, declara a elDiario.es: "Si està al voltant de quatre metres de mitjana, es refredarà en uns mesos o un any. Si és més important, veurem fumaroles en alguns llocs durant diversos anys". Actualment, hi ha punts a La Palma on la lava arriba als 8 o 10 metres d'altura, fet que augura una llarga recuperació.