Vilafant ha prohibit la caça a tot el terme municipal, tot i les reticències de pagesos i caçadors. El ple va fer la petició el maig del 2021 i ara l'ajuntament ha rebut la resolució de la Generalitat que li dona el vistiplau com a municipi lliure de caça, segons recull aquest dilluns l'ACN. El consistori ja ha senyalitzat tots els camins del terme anunciant la prohibició de caçar, declarant aquest municipi de l'Alt Empordà com a zona de seguretat.
"Amb aquesta prohibició volem garantir que la nostra ciutadania pugui passejar pels camins i els itineraris saludables dels quals disposem amb tota seguretat", ha afirmat l'alcaldessa de Vilafant, Montse de la Llave, en declaracions recollides per l'ACN. En aquest sentit, ha remarcat que la petició es va fer en veure que era "incompatible tenir gent passejant pel nostre entorn natural amb les batudes de caçadors".
Les queixes de pagesos i caçadors
"Som conscients que aquesta mesura pot preocupar la pagesia, sobretot pel temor que pugui augmentar la presència de senglars a la zona, però ja estem treballant altres estratègies perquè això no passi", ha afegit l'alcaldessa, que ha conclòs que la declaració aportarà "molts beneficis" a Vilafant: "A banda de la seguretat, hi hem de sumar la reducció de residus dels perdigons fruit de l'activitat de la cacera". Cal recordar que quan l'ajuntament va fer la petició, el 2021, hi havia 53 municipis (100.000 hectàrees) declarades zones de seguretat.
Aquell any, pagesos i caçadors ja es van mostrar contraris a la prohibició de la caça a Vilafant. D'una banda, des d'Unió de Pagesos de Girona es van mostrar preocupats perquè les seves terres se'n ressentiran sense caçadors regulant la fauna salvatge i que caldrà preveure els perjudicis. "Si aquell és el que decideix que no es podrà fer cap activitat cinegètica de regulació, doncs s'haurà de plantejar tenir una partida als pressupostos municipals per poder cobrir els danys que faci aquesta fauna", va dir Narcís-Jordi Poch, coordinador del sindicat. Des de la Societat de Caçadors de l'Alt Empordà van considerar que s'hauria d'haver arribat a un acord menys radical i mantenir part del municipi per poder caçar. "Ens fastiguegen perquè ens treuen terreny per poder-nos moure, perquè com més terreny menys concentració de caçadors", va queixar-se Francesc Hernández, president de l'entitat. Ara, totes dues plataformes han reiterat a ElNacional.cat les mateixes queixes.