Després de vint dies d'erupció el volcà de La Palma segueix amb una activitat frenètica. Durant aquest temps el nou volcà ha passat per diverses fases, unes més actives, altres més explosives i, fins i tot, una fase d'inactivitat. La fase actual es caracteritza per l'augment de l'activitat sísmica. 

En les darreres 24 hores la sismicitat de l’illa ha augmentat tant en nombre de terratrèmols com en la magnitud d’aquests. L'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha localitzat durant la nit una trentena de terratrèmols a l'illa de la Palma, el més destacat un en Fuencaliente, de magnitud 3,8, a les 05:49 hores i a una profunditat de 15 quilòmetres.

L’eixam sísmic es manté actiu a sud de l'illa, en els municipis de Mazo i Fuencaliente, i unes profunditats mitjanes que oscil·len aproximadament entre els 11 i els 15 quilòmetres, segons recull Europa Press. 

Nova llengua de lava 

Mentre que l'activitat sísmica augmenta, el volcà segueix expulsant lava. Un fet que no ha generat que la colada de lava es bifurqui i neixi una nova llengua de magma.

El nou riu secundari de lava es dirigeix també a l'oceà atlàntic, avançant poa poc a través de cultius que estan condemnats. En el cas que aquest nou riu sorgit de la colada principal toqui l'oceà Atlàntic cal esperar el mateix que ja hem vist quan la colada principal va desembocar al mar.

Canvis en la costa canària, mort de l'ecosistema marí i expulsió de gasos tòxics. Aquesta darrera conseqüència és de les més preocupants, perquè ja hi ha una gran colada en contacte amb el mar que expulsa constantment aquesta mena de gasos, això només seria tirar més llenya al foc. 

Les cendres, un perill en suspensió

En les últimes hores s'ha produït també un empitjorament de la qualitat de l'aire a causa de la forta inversió tèrmica en cotes baixes, d'entre 600 i 700 metres d'altitud, i als vents febles que dificulten la dispersió de contaminants.

La direcció de vent dirigeix el plomall de cendres i àcid sulfúric cap a l'est, el que ha tingut implicacions directes en l'operativitat de l'aeroport del Palmell causa de la caiguda i acumulació de cendres. Aquesta situació, segons experts del Pevolca, podria mantenir fins dissabte.

La pista de l'aeroport de La Palma està coberta de cendra i posa en perill l'activitat aèria / Efe

L'aeroport de La Palma continua inoperatiu a causa de l'acumulació de cendres, mentre es mantenen les tasques de neteja, segons ha informat Aena. Per la seva banda, la resta d'aeroports de les Canàries estan operatius si bé a Tenerife Nord han començat les cancel·lacions i els desviaments a Tenerife Sud a causa que el núvol de cendra volcànica s'ha orientat cap a l'est, assenyalen els controladors aeris.

 

Imatge principal: La colada de lava del volcà de La Palma en contacte amb l'aigua de l'Atlàntic / Efe