Les darreres xifres conegudes a través de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) publicades aquest divendres, provinents del registre Central per a la Protecció de les Víctimes de la Violència Domèstica i de Gènere, depenent del Ministeri de Justícia, són esgarrifadores: 36.582 dones, un 12,1% més que l’any anterior, van ser víctimes de violència de gènere durant el 2023, i aquest repunt interanual és el més gran registrat en els últims deu anys. Però són especialment rellevants les dades que afecten els nens i nenes víctimes d'aquesta violència, un total de 1.816 menors d’edat, que representen un 32% més que en el 2022, el primer any en el qual es va incloure aquestes víctimes en les estadístiques. 

60 menors assassinats pels seus pares

Els 1.816 menors registrats com a víctimes ho han estat en casos que han comportat ordres de protecció o mesures cautelars, que són els que comptabilitza l'INE. Des del 2013, segons les dades de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere, 60 menors han estat assassinats pels seus pares o per les parelles o exparelles de les seves mares, una dada que encara fa prendre major consciència en un moment en què aquest tema ha tornat a agafar molta volada arran de la sèrie El caso Asunta de Netflix, que ha ressuscitat el cas de l’assassinat de la menor Asunta Yong Fan a mans dels seus pares, Rosario Porto i Alfonso Basterra.

Quina és la diferència entre violència de gènere i violència domèstica?

S’entén per violència de gènere tot acte de violència física o psicològica (incloses les agressions a la llibertat sexual, les amenaces, les coaccions o la privació arbitrària de llibertat) que s'exerceixi contra una dona per part de l'home que sigui o hagi estat el seu cònjuge o estigui, o hagi estat lligat a ella per una relació similar d'afectivitat encara sense convivència. 

En canvi, per violència domèstica tot acte de violència física o psicològica exercida tant per un home com per una dona, i la pot exercir i patir qualsevol dels membres del nucli familiar.

La meitat de les dones, menors de 44 anys

Pel que fa a les dones víctimes de violència de gènere, de les 36.582 comptabilitzades l’any passat, quasi la meitat (el 47,8%), tenien entre 30 i 44 anys. Són un 12% més que el 2022, el major percentatge interanual de la darrera dècada. Pel que fa a la relació entre el denunciat i la víctima, el 42,2% de les dones víctimes de violència de gènere mantenien una relació de parella o exparella de fet amb l’home denunciat. I el 34,7% eren núvies o exparelles. Els casos de violència contra parelles i exparelles són els que més creixen, un 23 i un 19% més que el 2022. 

D'altra banda, el 2023 o anys, el Registre Central va dictar sentències fermes a 37.161 persones condemnades per violència de gènere i 8.687 per violència domèstica. Així mateix, s'han dictat 109.383 mesures cautelars, un 12,1% més que l'any anterior. El 74,4% va ser de caràcter penal i el 25,6% de caràcter civil. El nombre d’homes denunciats va augmentar un 9,7%, fins a 36.434. Gairebé la meitat (48,4%) tenien de 30 a 44 anys.

Catalunya, per sota de la mitjana

La taxa de víctimes de violència de gènere va ser d'1,7 per cada 1.000 dones de 14 anys i més. Catalunya té la segona tas més baixa de tot l’Estat (0,9 per cada mil dones de més de 14 anys), per darrere del País Basc (0,7). A l'altra banda de la moneda hi ha Melilla amb una taxa de gairebé sis víctimes per cada 1.000 dones. I resulta si més no sorprenent la situació de Cantàbria, on aquesta taxa va créixer un 26% fins al 2,7. De les 17 comunitats autònomes, un total d'11 i dues ciutats autònomes van superar la mitjana de l’estat espanyol i només queden per sota Astúries, Navarra, Galícia, Madrid, Catalunya i el País Basc. El darrer cas de violència de gènere a Catalunya és el Rachida Om Nassim, la dona presumptament assassinada pel seu marit, a qui el passat 11 de maig es va detenir a Vic, abans que pogués agafar un vol cap al Marroc. Precisament els Mossos investiguen si el cadàver trobat aquest divendres a Centelles correspon a la víctima.

Violència domèstica

El 2023 es van registrar 9.126 víctimes en assumptes de violència domèstica amb ordre de protecció o mesures cautelars, un 12,0% més que l'any anterior. El 61,1% van ser dones i el 38,9% homes. El nombre de víctimes va ser més gran que el de persones denunciades, amb una relació d'1,2 víctimes per cada persona denunciada. A més, 399 persones van figurar com a denunciades i víctimes alhora. Al 37,8% dels casos les víctimes de violència domèstica van ser el pare o la mare, al 25,3% els fills, i al 9,8% els germans.

Quant a les mesures cautelars dictades en assumptes de violència domèstica, durant l'any 2023 es van dictar 18.263 mesures cautelars, fet que va suposar un augment del 10,4%. El 70,3% d'aquestes mesures van recaure sobre els homes i el 29,7% sobre les dones. El 91,3% varen ser mesures cautelars penals i el 8,7% civils.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!