Les discriminacions contra les persones del col·lectiu LGBTI estan en augment a Catalunya. Per això, amb la idea de sensibilitzar i conscienciar sobre la problemàtica, reivindicar la diversitat sexual i combatre l’homofòbia i la discriminació per orientació sexual i identitat de gènere, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha estrenat un instrument per combatre aquesta xacra. Es tracta d'una experiència immersiva que convida les persones usuàries a viure en primera persona una situació de conducta homòfoba similar a les que sovint s’enfronten les persones LGTBI en la vida real. Rodat en format de realitat virtual en una aula d’estudi del Campus Diagonal Nord de la UPC, a Barcelona, el vídeo està protagonitzat per sis estudiants i mostra un cas de discriminació en l'entorn universitari.
El vídeo es titula 'Obre els ulls a la LGTBIfòbia', i busca forçar l'usuari a posar-se en la pell d'una persona del col·lectiu, per així fer entendre com podria sentir-se en ser discriminada. El curt es pot visualitzar a través de les ulleres de realitat virtual disponibles a la Biblioteca Rector Gabriel Ferraté del Campus Diagonal-Nord de Barcelona, que inicia una prova pilot per assajar la incorporació de continguts de realitat virtual en el seu catàleg de serveis. Es preveu replicar la iniciativa a la resta de biblioteques de la Universitat, i el vídeo també estarà disponible com a recurs educatiu per a centres educatius i entitats. És la llavor d’un projecte futur de crear àrees d’experiències immersives en aquestes sales universitàries, en forma d’espais de formació, sensibilització i també de desconnexió oberts a tothom.
Homofòbia a la universitat
“Aquest serà un recurs educatiu amb segell UPC: conscienciar sobre la vulneració de drets i sobre la discriminació que encara pateix el col·lectiu LGTBI es pot fer de moltes maneres. Nosaltres escollim fer servir les noves tecnologies, que ens donen una gran oportunitat de posar-nos a la pell de les persones que pateixen”, ha explicat el rector de la UPC, Daniel Crespo. En el film, la Sandra i en Ricard estan asseguts a la mateixa taula que en Dídac, tots tres universitaris. A la taula del costat, dues noies —la Raquel i la Clara− i un noi —en Gabriel— xiuxiuegen entre ells amb to burleta. Agafen un trosset de paper i els hi llancen amb mala intenció. Aquest és el punt de partida per recrear una situació perquè qualsevol persona pugui experimentar. A través de les ulleres de visió tridimensional, pot posar-se en el lloc del Ricard i viure aquesta agressió LGTBI-fòbica.