El volcà Kilauea, a Hawaii, va entrar en erupció aquest dilluns, i les imatges dels rius de lava que han arribat als 80 metres han circulat arreu del món. Conegut com un dels volcans més actius de la Terra segons els experts, ha deixat columnes de gas tòxic, que continuen afectant tot l'arxipèlag estatunidenc i podria continuar en erupció durant uns quants dies, i fins i tot setmanes.
Les autoritats han advertit que de moment "no hi ha amenaces immediates a la infraestructura" en haver-se estabilitzat l'activitat volcànica i s'ha rebaixat el nivell d'alerta. La tarda de dilluns, el servei ja va informar d'una pausa en l'erupció. "Actualment, l'activitat eruptiva es limita a la regió del cim i no s'han observat canvis significatius en les zones d'esquerdes" han afegit.
El principal perill es troba ara en «els alts nivells de gas volcànic que poden tenir efectes de gran abast en la direcció del vent, generalment de component sud-oest, al cim», ha avisat el Servei Geològic dels Estats Units ( USGS).
50 erupcions en un segle
Al llarg del darrer segle, es calcula que el volcà Kilauea ha entrat en erupció en 50 ocasions, fet que el converteix en un dels més actius del món. Un dels pitjors episodis es va viure l'any 2018, quan es va haver d'evacuar milers de persones i les colades de lava van arribar a afectar fins a 700 edificacions.
Les darreres erupcions, abans de l'actual, es va produir el desembre de 2020 i el setembre de 2021. Entre aquestes dues erupcions el volcà va arribar a expulsar fins a 10 milions de metres cúbics de lava durant el temps que va durar, que va ser fins al mes de maig, així que només va estar 'en repòs' durant quatre mesos entre totes dues.