L'erupció originada al volcà de Cumbre Vieja de l'illa de La Palma dins de l'àrea del con principal ha registrat aquest dissabte "importants explosions" i emissió de lava, segons ha informat l'Institut Volcanològic de Canàries (Involcan).
Activitat del volcà a les 16,25 hora canària, amb importants explosions i emissió de lava / Volcanic activity at 16,25 Canarian estafi, with huge explosions and lava flows pic.twitter.com/W8X2e2yWkj
— INVOLCAN (@involcan) October 16, 2021
A punt de complir-se un mes de l'inici de l'erupció, aquest dissabte també s'ha assolit el sisme de més magnitud, de 4,6, a Mazo i a 37 quilòmetres de profunditat, circumstància que, segons ha avançat la portaveu científica del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca), María José Blanco, és possible que torni a repetir-se. Segons va comentar, existeix la possibilitat que en els propers dies es produeixin terratrèmols d'intensitat per sobre de 4,5, encara que a molta profunditat, per sobre dels 30 quilòmetres, que continuaran sent sentits per la població.
Aeroport operatiu
Un total de 22 de les 38 operacions previstes a l'aeroport de La Palma durant el dia d'avui han estat cancel·lades, segons han informat fonts de Aena, que indiquen que malgrat aquesta situació l'aeroport continua operatiu.
També durant el dia d'ahir les aerolínies van deixar d'operar a l'aeroport de La Palma a causa del núvol de cendra que es troba sobre aquesta instal·lació i que podria afectar a l'espai aeri comprès entre La Palma, La Gomera i el nord de Tenerife. Tanmateix, de moment, la resta de la programació de vols a l'arxipèlag continua desenvolupant-se amb normalitat. Aena ha assenyalat que l'aeroport de La Palma està operatiu i que la decisió d'operar els vols la prenen les companyies en funció de les seves observacions i paràmetres.
Les males condicions meteorològiques romandran entre 24 i 36 hores, ha precisat Blanco, qui en la roda de premsa posterior a la reunió del Pevolca ha donat una bona notícia: el nou punt eruptiu sorgit ahir té avui una activitat menor i continua expulsant només cendres. No és previsible que aquest nou punt eruptiu emeti magma i, en principi, la seva activitat es basa a crear una columna de cendres, que assoleix els 4.500 metres d'altitud.
Davant de la preocupació per la presència de presumptes emissions de gasos en diverses zones del barranc de Tamanca, un equip d'INVOLCAN s'ha desplaçat a les mateixes i comprovat que es tracta de petits despreniments per la important acumulació de cendres. pic.twitter.com/joodeTJScM
— INVOLCAN (@involcan) October 16, 2021
Tampoc ahir no es van produir noves evacuacions, ha destacat el director tècnic del Pevolca, Rubén Fernández, que ha precisat que el nou punt eruptiu no ha afectat la retirada d'estris i el reg al sud de la colada primigènia. Ha fet referència a les colades que s'ubiquen al sud de la muntanya de La Laguna, la més enganxada a aquesta s'ha canalitzat en un petit tàlveg i continua la seva marxa a una velocitat molt més lenta i es troba a uns 400 metres del mar.
Més al nord, on s'ha separat un dit de la colada enganxada a la muntanya de La Laguna, la lava continua el seu avanç a un ritme també lent i ha destruït el camp de futbol. Tot aquest entorn està evacuat, per la qual cosa no corre perill la integritat física de cap persona, ha agregat Fernández, qui ha indicat que aquesta és la zona més activa pel que fa a l'avanç de les colades es refereix.
Segons els experts, l'existència de tubs de lava, i el fet que les colades hagin augmentat en altura i s'eixamplin lleugerament fa que el front d'aquestes tot just avancin. La superfície afectada per l'erupció està entorn de les 742 hectàrees, amb una amplada màxima de la colada de 2.350 metres. A més, hi ha 1.923 edificacions afectades, de les quals 1.826 estan totalment destruïdes i 97 en perill o parcialment.