El volcà de La Palma ha intensificat la seva activitat des de divendres, amb un alentiment a la nit i una recuperació d'emissions aquest dissabte, amb l'aparició de noves boques al llarg de la fissura i la ruptura parcial de l'edifici del con, si bé és una evolució típica en les erupcions estrombolianes com les que es donen a les Canàries, segons els experts.
Aquesta nova etapa en l'erupció que afecta a La Palma des de diumenge passat i ha obligat a evacuar 6.000 persones per l'avanç de la lava sobre edificis, infraestructures i cultius al seu recorregut cap al mar es tradueix en més emissions de material incandescent, que es va acumulant sobre la primera colada.
La lava, que ha recorregut uns 3.100 metres i la separen aproximadament 2.100 del mar, ara està a més temperatura i per tant és més fluida perquè prové de parts més internes de la caldera volcànica, segons ha explicat el director tècnic del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències per Risc Volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende.
La nova lava avançava primer a uns 80 metres per hora, però en allunyar-se del focus emissor s'alenteix i potser ara llisca a uns 30 metres per hora, segons càlculs aproximats.
El director del Pevolca ha explicat que la sismicitat es troba en nivells baixos, encara que no es descarten moviments que puguin assolir la magnitud 4, i ha apuntat que tots els terratrèmols registrats estan vinculats amb el procés volcànic que afecta a l'illa.
L'Institut Geogràfic Nacional ha detectat tres sismes de magnitud major a 2.2 des del migdia de divendres i ha informat que el tremor volcànic ha assolit els valors més alts de les últimes 24 hores, mentre que es manté l'estabilitat en les deformacions del terreny.
Conseqüències
La qualitat de l'aire és bona, i de forma continua s'estan fent mesuraments, mentre que s'ha descartat la possibilitat que es produeixi una pluja àcida. Malgrat això, la Conselleria de Sanitat del Govern de les Canàries ha demanat la població de l'illa que eviti les activitats lúdiques i esportives a l'aire lliure.
De fet, la cendra volcànica pot generar problemes bronquials, pulmonars i oculars, per la qual cosa qualsevol persona que la manipuli ha de portar màscara tipus FFP2 i ulleres protectores, ha aconsellat el director del Pevolca.
Sobre les persones desallotjades divendres dels seus habitatges a Tajuya, Taconde de Arriba i Taconde de Abajo, Morcuende ha assenyalat que romandran almenys 24 hores fora dels seus habitatges fins a analitzar l'evolució de l'erupció volcànica.
L'aeroport de La Palma es manté inoperatiu per l'acumulació de cendra, ha informat AENA, que ha assenyalat que ja ha començat les tasques de neteja. La resta dels aeroports de les Canàries estan operatius i la companyia aèria canària Binter ha reprès la seva programació de vols amb l'illa de La Gomera i amb els aeroports de Tenerife Nord i Sud, que van ser restringits divendres a la tarda.
Al dispositiu d'emergències, coordinat per la Direcció General de Seguretat i Emergències del Govern de les Canàries, treballen més de mil persones, ha informat el conseller de Seguretat del Govern de les Canàries, Julio Pérez.