L'erupció del volcà de Cumbre Vieja a l’illa de La Palma continua, després d'entrar en una nova fase més explosiva. Un nou estat que contrasta amb l'alentiment de la velocitat de la lava, la qual es comença a posar en dubte si acabarà arribant al mar

Sobre el que no planen moltes incògnites és sobre la condemna a mort que ha patit el barri de Todoque, que es troba en ple pas de la llengua de lava. Gràcies a la lentitud de l'avenç de la lava els veïns han pogut accedir  a les seves cases a salvar de la lava mobles, electrodomèstics, records i, a grans trets, tot el que els ha estat possible. Els habitants només poden accedir als seus habitatges abans que "quedi col·lapsada la carretera" per la lava, motiu pel qual sempre han d'anar acompanyats per forces i cossos de seguretat o emergències.

Cauen les prediccions del mar 

La velocitat amb què es desplacen les colades de lava ha anat variant des del moment en què el nou volcà canari va entrar en erupció. Malgrat les diferents velocitats, sempre s'ha seguit una mateixa tendència: un desplaçament molt lent. Al principi els rius de lava es desplaçaven a 700 metres per hora, menys que la velocitat a què normalment caminen les persones. Posterior ment ha anat reduint el seu avenç de 120 metres l'hora als actuals 4 metres l'hora. 

L'alentiment va molt relacionat amb el fet que la superfície a les colades es refreda cada cop més a estar en contacte amb l'exterior. Aquest nou escenari posa en dubte les previsions que molts experts auguraven i per les quals els serveis d'emergència estaven preparats i en alerta. Ja no és tan segur que la lava arribi al mar. 

 

Un senyal sepultat sobre les runes provocades pels rius de lava a La Palma / Efe

En cas que arribés es donaria una reacció química entre la lava i l'aigua, que despendrien gasos tòxics. A més, també hi hauria una reacció tèrmica que provocaria algunes explosions. Finalment, l'arribada dels rius de lava a la costa encara transformaria més l'orografia de l’illa. 

Alguns experts assenyalen que si bé el contacte amb l'aigua marina de la lava és una situació de relatiu risc, el fet de no arribar al mar dona més potència destructiva les colades. Això és perquè en comptes de desembocar al mar la lava se seguirà escampant molt lentament sobre la terra. 

Efectes sobre la península 

En les pròximes hores d'aquest dijous arribaran a la península els efectes de l'erupció del volcà, el qual ha anat expulsant gasos que arribaran fins a la península pels moviments del vent. Aquests gasos contenen diòxid de sofre que arribarà molt diluït i no hauria de suposar cap problema a Catalunya. 

A l’illa de La Palma, però, aquests mateixos gasos segueixen presents amb altes concentracions i les autoritats demanen prudència als habitants. Són advertències especialment dirigides als curiosos que s'apropen al volcà i les colades per observar aquest fenomen tan excepcional. 

 

Un grup de persones observen i filmen l’erupció del volcà Cumbre Vieja / Efe

Habitatges pels damnificats 

El govern canari ha anunciat que comprarà les primeres 73 habitatges buits a La Palma i que habilitarà altres prefabricades per ajudar els veïns que han perdut les seves cases per el volcà, segons ha informat Europa Press. 

En concret, es tracta de dues promocions privades que actualment es troben buides, una d'elles al nucli urbà de Tazacorte, amb 44 habitatges, i una altra a la Muntanya de Tenisca, en Els Plans d'Aridane, amb altres 29.

Fins al moment, la lava del volcà de Cumbre Vieja ha cobert un total de 166 hectàrees i ha destruït 350 edificacions, segons el seguiment en satèl·lit que en fa el programa Copérnicus de la Unió Europea. 

 

Imatge principal: Erupció del nou volcà de La Palma durant les primeres hores del matí / Efe