Arreu del món les taxes de natalitat baixen, ja que en molts països ser pare o mare és cada cop més complicat. L'Estat espanyol no és una excepció i bona part dels ciutadans en edat de tenir fills no planegen tenir-los a curt termini Segons una enquesta de Sigma Dos elaborada per a El Mundo, dos terços dels joves entre els 18 i els 44 anys descarta tenir fills abans del 2030. Concretament, en la franja d'edat anomenada de joventut avançada (30-44 anys) només el 30% pensa tenir fills.
Deixant al marge l'edat, només el 13,3% de la població considera la maternitat com una opció viable per a aquest lustre, davant del 82% que la descarta. Les persones amb estudis superiors es mostren més disposades a tenir fills en un futur. Tanmateix, si la paternitat no està entre les preocupacions dels ciutadans a curt termini, que hi ha?
Segons el sondeig, la majoria dels que no es planteja tenir fills assenyala un origen comú: la crisi de l'habitatge. Una casa en propietat es presenta com un element que set de cada deu ciutadans espanyols presenta com una prioritat a la seva vida. L'habitatge és la primera aspiració de forma transversal entre totes les ideologies, seguida del telèfon intel·ligent i el cotxe.
Més consciència sobre el canvi climàtic?
L'enquesta també pregunta als entrevistats sobre el canvi climàtic, mostrant que la població de l'estat sosté en una ampla majoria que el canvi climàtic és quelcom real. Concretament, el 81,2% dels espanyols reconeix que el canvi climàtic existeix. En aquest cas, les diferències ideològiques sí que marquen qui defensa més l'existència del canvi climàtic. Per exemple, els votants de Sumar són els que majoritàriament defensen l'existència d'aquest fenomen antropogènic (96,1%), mentre els més negacionistes són els de Vox. Només el 50% dels votants de Santiago Abascal defensen l'existència del canvi climàtic.
Als participants en el sondeig també se'ls ha preguntat per la relació entre la DANA al País Valencià i el canvi climàtic. La gran majoria han apuntat que els dos fenòmens estan relacionats. El 69,3% dels enquestats considera que episodis extrems com la DANA del passat octubre estan relacionats amb l'avenç del canvi climàtic. En canvi, el 24% rebutgen aquestes hipòtesis, sent la majoria votants de Vox.
Valoració del 2024
El 60% dels enquestats considera que, per al conjunt de l'Estat, el 2024 ha estat un any "igual de dolent" o "pitjor" que el 2023. Els que valoren pitjor l'any que just es queda enrere són els votants del PP i Vox. Tanmateix, en l'àmbit personal, els enquestats són més positius, considerant l'any 2024 "igual de bo" que l'anterior.