Coneixes el CIDO? L'has fet servir alguna vegada? Doncs bé, si la resposta és no, sàpigues que conèixer-lo et pot ajudar molt. I és que es tracta del cercador en línia d’informació pública de referència de Catalunya.

El CIDO, servei propietat de la Diputació de Barcelonadifon informació oficial publicada en seus electròniques, en taulers d'anuncis, en els perfils de contractant i webs municipals del sector públic català.

Un dels seus serveis més destacats consisteix en un sistema personalitzat d’alertes, on cada usuari pot definir el seu perfil i així automatitzar la creació d’alertes sobre la informació pública d'acord amb els seus interessos: ajuts i subvencions, ofertes de treball, contractació pública, normativa local o convenis col·lectius.

Un dels serveis més destacats del CIDO és el sistema personalitzat d'alertes 

El sistema ofereix tres senzills formularis per simplificar-ne la creació: CIDOPersones per a les persones físiques; CIDOEmpreses per a les persones jurídiques (i amb un perfil especial per a entitats de l’economia social i solidària); i CIDORural per a les entitats del món rural.

006
Infografia que detalla l'impacte que té el CIDO actualment en la ciutadania 

Només el 2023 es van rebre 58 milions de visites al web, es van catalogar 325.000 anuncis (dels quals prop de 150.000 corresponen a processos selectius) i 312.000 subscriptors van rebre 287 milions d’alertes per correu electrònic.

"Descobrir el CIDO va revolucionar la meva manera de cercar feina: primer hi vaig trobar una plaça de professor associat a la universitat i, posteriorment, la meva feina actual a l’Administració pública", comenta Álvaro González, usuari del CIDO.

09090Subscriptors
Gràfic que mostra l'evolució de subscriptors que ha tingut el CIDO al llarg dels anys

I Sara Aguilar, qui n'és la directora, afegeix que "des de la seva creació, l’esperit del CIDO ha estat obrir i compartir les dades tractades, i fomentar la col·laboració interadministrativa". "Aquesta aposta per l’obertura, la transparència i l’orientació a la ciutadania es manté vigent després de tres dècades en què el cercador ha estat (i continua sent) un referent en reutilització de les dades del sector públic", remarca.

"Des de la seva creació, l’esperit del CIDO ha estat obrir i compartir les dades tractades, i fomentar la col·laboració interadministrativa", afirma Sara Aguilar, directora del CIDO

El novembre del 2021 es va implementar una API de dades obertes que posa a disposició de les empreses i d’altres organitzacions que reutilitzen tota la informació catalogada.

L'excel·lent servei que ofereix el CIDO ha quedat palès amb el reconeixement de diversos guardons, dels quals destaquen el Premi CNIS del Congrés Nacional d’Innovació de 2019 i el Premio Ciudadanía 2021

30 anys d'història del CIDO

El 1994, la majoria de tràmits oficials es feien presencialment o per telèfon, i fins i tot per correu postal. Aquell any, la Diputació de Barcelona va crear el Cercador d’Informació i Documentació Oficials (CIDO) i va obrir una oficina al carrer Londres número 57 de Barcelona, on s’hi acudia per consultar les edicions impreses del Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB).

Enguany, el CIDO cumpleix 30 anys

Ben aviat, també es va posar al servei de la ciutadania la consulta del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i del Boletín Oficial del Estado (BOE) i, més tard, també la dels butlletins provincials de Tarragona, de Lleida i de Girona, cosa que va permetre l’accés a la informació pública de tot Catalunya.

Anys més tard, l’eclosió d’internet va provocar un augment de la dispersió de la informació pública. Aquest i d’altres factors van propiciar que el 2006 es tanqués l’oficina física del CIDO i que l’any 2007 s’estrenés la versió digital del servei amb el web cido.diba.cat.

Si vols més informació sobre el CIDO i els serveis que presta, clica aquí

 

006 Marca DB positiu horitzontal