De “xifra rècord”. Així és com ha qualificat el tinent d’alcalde de drets de la ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, les dades sobre el nombre de refugiats que ha atès la ciutat. En els primers 7 mesos de l’any, de gener a juliol, s’ha donat resposta a 4.567 persones amb perfil de sol·licitant d’asil, un 74% més que l’any passat, quan se’n van atendre 2.623. D’aquestes, 1.020 són menors d’edat acompanyats.
El nombre de persones ateses pel Servei d’Atenció a les persones immigrants, emigrants i refugiades (SAIER) se situa en les 12.621 i supera amb escreix la registrada l’any passat, quan se’n van atendre 4.405. Per Asens això és una clara mostra que Barcelona “és ciutat d’acollida”.
Segons han explicat en una roda de premsa celebrada avui, 6 de cada 10 atesos deixen la nostra ciutat i se’n van a d’altres països d’Europa, “especialment Alemanya i França”. El 40% restant “intenta quedar-se aquí” però “es troba amb una llei d’estrangeria molt dura que els condemna a l’exclusió social i l’economia submergida”, ha denunciat Asens. En aquest sentit ha posat de manifest que a Barcelona cada dia s’atenen 400 persones que estan en situació d’emergència “que estarien al carrer sinó les atengués l’ajuntament i que haurien de ser ateses per l'estat espanyol”.
Pel que fa a les nacionalitats de les persones ateses pel SAIER que demanen protecció internacional la majoria són de Veneçuela (1.301), Colòmbia (577), Hondures (456) i Geòrgia (394). En menor mesura, del Marroc (60) o Síria (116).
La procedència dels sol·licitants d’asil, la majoria de l'amèrica llatina, contrasta amb la creença de l’arribada massiva d’immigrants procedents de la costa sud, és a dir dels que procedeixen del nord d’Àfrica. És cert que del mes de juny n'han arribat 2.568, però la seva arribada es concentra bàsicament a l'estiu.
Toc d'atenció a Espanya i la Generalitat
Asens ha valorat positivament l’anunci d’un pla de xoc per part del govern espanyol i la creació de centre intermitjos “que fa que es reverteixi el nombre de refugiats que arriben amb la samarreta encara mullada”. Tot això ha demanat que es reactivin els fons d’acollida d’integració destinats a les Comunitats Autònomes que va posar en marxa Zapatero i que va suspendre el PP. “Fins ara hem hagut de fer front sols a aquest fenomen”, ha destacat Asens. L’Ajuntament ha destinat 6 milions d’euros.
El tinent d'alcalde ha aplaudit la gestió que tant l'administració central com l'autonòmica han fet amb casos com l'Aquàrius o Open Arms per assegura que no n'hi ha prou: "també s'ha d'actuar quan desapareix el focus mediàtic", ha dit.
"Tenim un govern espanyol que amb la mà esquerra fa gestos positius però amb l aseva mà dreta segueix tancant els ulls davant la barbàrie dels refugiats i permet devolucions en calent", ha dit.