Maleïda xifra rècord: per primera vegada en les darreres dècades se supera el llindar dels 600 suïcidis a Catalunya en un mateix any, segons els registres oficials. L'any 2022 es van suïcidar a Catalunya 607 persones, el que suposa que unes 50 persones s'han tret la vida cada mes. El nombre de persones que se suïciden va en augment any a any, amb un acusat creixement progressiu des del 2016. De fet, en només 15 anys, la xifra de suïcidis a Catalunya ha pujat un 25%: en 2006 i 2007 el nombre de persones que es van treure la vida no va arribar a les 400. 

Segons les dades oficials del Departament de Salut de la Generalitat, que s'han fet públiques aquest dijous, el nombre d'episodis de conducta suïcida —ideacions serioses o temptatives— a Catalunya el 2022 ha estat de 7.538. S'ha produït un augment enorme, ja que el 2021 eren 6.531 i el 2020 4.291, tot i que el doctor Diego Palao, coordinador del Pla de Prevenció del Suïcidi de la Generalitat, explica que aquest creixement també es deu perquè ara es registra més i es detecta més. Així i tot, Palao destaca que a partir de la pandèmia, des de finals del 2020, hi ha hagut un augment molt significatiu de les conductes i temptatives suïcides.

Més homes suïcides, però més intents en dones

La majoria de les persones que se suïciden són homes: pràcticament tres de cada quatre víctimes del suïcidi ho han estat en 2022, el 72%. Es tracta d'un balanç constant en el temps, que ha estat de forma similar durant els darrers 20 anys, segons les dades oficials de la Generalitat. Així i tot, els episodis d'ideacions i temptatives són el doble en dones que en homes. Això s'explica, segons el doctor Palao, perquè les dones utilitzen mètodes menys letals, com la ingesta de pastilles, mentre que els homes tendeixen a emprar mètodes més letals. 

Salut també ha destacat que a partir del 2022 hi ha hagut una certa disminució de les conductes suïcides en dones joves menors de 18 anys, el perfil de població a on hi ha la incidència més gran. "Per fi sembla que hi ha un canvi de tendència, cosa que ens preocupava molt", ha afirmat Palao. 

Greu problema de Salut pública

Des de 2003, cada 10 de setembre, l’Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP), en col·laboració amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), promou el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, per a una major conscienciació. El suïcidi, molt vinculat a les malalties mentals i al patiment psicològic, sovint es produeix en persones que es troben en situacions d’estrès i malestar vital, com problemes econòmics, manca d'expectatives, ruptura de relacions, haver passat experiències traumàtiques, pèrdua d'éssers estimats, o malalties cròniques, segons l'evidència científica documentada. També està demostrat que viure conflictes, violència, catàstrofes, pèrdues i aïllament pot dur a conductes suïcides. De fet, les taxes de suïcidi són més altes en grups de persones vulnerables o que pateixen discriminació social: refugiats, migrats, persones recloses, persones del col·lectiu LGTBI, persones en situació de pobresa, etc. 

"Cada vegada que tenim consumació d'un suïcidi és un fracàs de tots plegats, del sistema i la societat", ha afirmat el conseller de Salut, Manel Balcells, que explica que és un fenomen multifactorial: "De salut, a vegades bioquímica, a vegades genètica, a vegades entorn, a vegades cultural...". 

Segona causa de mort en joves a Catalunya

El suïcidi és un greu problema de salut pública reconegut. L’OMS estima que aproximadament 800.000 persones moren cada any a causa del suïcidi a tot el món: una mort cada 4 segons. I per cada persona que se suïcida, n’hi ha 20 més que ho intenten. A més, la conducta suïcida té un gran impacte en les famílies i les comunitats. S’estima que cada suïcidi afecta un entorn de 135 persones. 

A Catalunya, el suïcidi és la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys, i des de 2020 el nombre de suïcidis de persones joves ha augmentat força. La crisi sanitària i socioeconòmica originada per la COVID-19 l’any 2020 va impactar especialment en la població jove. Catalunya compta, des del 20 de juny de 2022, amb un servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida, i als seus familiars o persones properes, el 061. El servei està format per un equip especialitzat en salut mental, professionals d’infermeria, de psicologia i de psiquiatria, i funciona 24 hores al dia, tots els dies de l'any. El de l'Ajuntament de Barcelona és el 900 925 555, i el Telèfon de l'Esperança, és el 717 003 717. 

Prioritats de futur

Segons ha anunciat Salut, les prioritats per 2023 en matèria de suïcidi són incorporar l'atenció a supervivents —familiars, companys i amics del suïcida—, crear l'Observatori de Prevenció del Suïcidi, que farà campanyes de conscienciació, vigilància i propostes d'innovació; i, finalment, potenciar la prevenció a l'àmbit educatiu, universitari i penitenciari.