Des de petits, ens han venut la idea d'anar a la universitat. Pares, mares i professors han incidit insistentment en la necessitat d'obtenir un grau universitari per tal de tenir èxit a la vida. Però i si aquests discursos anessin errats? És una de les conclusions que pot obtenir-se a partir d'un estudi que analitza l’evolució educativa dels joves espanyols i la dels joves europeus en relació amb la seva capacitat per trobar feina, i que revela també la massificació de les titulacions d'ensenyament superior. L'estudi analitza dades del 2001, el 2011 i el 2021 per saber com ha evolucionat la taxa d'ocupació a Espanya i a la Unió Europea.

Fa vint anys, a l'estat espanyol la diferència d'ocupació entre aquelles persones de 25 a 34 anys que només havien acabat l'educació bàsica i aquelles que tenien grau universitari era només d'11,1 punts (un 64,6% d'ocupació enfront un 75,7%). Va arribar la crisi econòmica, però, i el 2011 la bretxa s'havia obert per perjudicar greument els menys preparats. La distància entre els joves amb una educació bàsica i aquells amb una educació universitària pràcticament va doblar-se, enfilant-se fins als 19 punts (un 57,9% d'ocupació enfront un 76,9%). El més preocupant és que en els darrers deu anys, aquestes proporcions no s'han vist alterades, i encara es manté la distància de 19 punts (un 59,2% d'ocupació enfront un 78,2%).

Tot plegat evidencia que la bretxa en la taxa d’ocupació dels joves espanyols amb un nivell d’estudis bàsics (primària o ESO) i els titulats universitaris o amb una FP Superior s'ha cronificat des de la crisi econòmica del 2008. No és sorprenent que aquelles persones amb una millor educació hagin pogut trobar feina més fàcilment, però sí que provoca un crit d'alerta el fet que aquells col·lectius amb una pitjor formació encara els costi tant trobar feina.

Una comparació amb Europa

Ara bé, quan les dades es comparen amb la mitjana de la Unió Europea és quan cal replantejar-se si actualment la carrera universitària ha de ser la sortida a tots els problemes laborals. Mentre que a Espanya un 78,2% de joves amb l'educació universitària acabada troben feina, la mitjana europea és molt més elevada, concretament del 85,1%. Però és que fins i tot els europeus que tan sols disposen d'una educació secundària superior (és a dir, Batxillerat o Grau Mig d'FP) tenen una taxa d'ocupació més elevada, concretament del 78,4%. Per contra, aquells europeus que només tenen l'educació bàsica es troben més aturats que els espanyols (un 56% d'ocupació enfront d'un 59,2%).

Què permet concloure això? Un dels punts claus ha de ser que la sortida de l'atur no sempre ha d'implicar l'obtenció d'un grau universitari. La finalització del batxillerat i d'un Grau Mig d'FP és suficient a la Unió Europea per a trobar feina, i també hauria de ser-ho aquí. I aquí és on entren altres dades que revela l'estudi: mentre que la meitat (49%) d'espanyols té un grau universitari, només una quarta part (24%) té el títol de Batxillerat o de Grau Mig d'FP. Per contra, un 28% només ha acabat la secundària. A Europa, la xifra de joves amb educació bàsica és ínfima, i suposa tan sols el 12% del total. I no és que hi hagi molts més universitaris que a Espanya, perquè només el 46% dels joves europeus tenen aquest títol. La diferència rau en l'amplíssima proporció de persones que han optat per culminar el seu Batxillerat o Grau Mig d'FP, que pràcticament dobla la proporció a Espanya.