La Xunta de Galícia ha rectificat la seva decisió i finalment, elevarà a 2 el nivell d'emergència en el Pla Territorial de Contingència per Contaminació Marina Accidental pel vessament de pèl·lets. D'aquesta manera, el govern gallec podrà sol·licitar suports marítims i mobilització de mitjans dels ministeris de Transports i Transició Ecològica per la recollida dels pèl·lets de plàstic que han aparegut a les seves costes, i que ja s'està estenent a Astúries. El president de la Xunta, Alfonso Rueda, ha canviat d'opinió només 24 hores després d'afirmar que "qui vulgui ajudar, que ajudi". En canvi, aquest dimarts ha assegurat que "la Xunta no té cap problema a adoptar-lo. Ho farem". Tot i que, ha apuntat que ho fan amb una petició molt expressa, "que es treballi en el mar per impedir que els centenars de sacs que estaran al mar probablement arriben a la costa". 

Pèl·lets a Astúries i Santander

El vessament d'un contenidor del mercant Tocano, que va caure al mar mentre navegava per aigües portugueses, va provocar l'aparició de milers de pèl·lets a les costes gallegues aquest dilluns. Astúries també ha estat víctima d'aquest vessament i aquest dimarts el conseller de Foment, Cooperació Local i Prevenció d'Incendis, Alejandro Calvo, ha decretat el pas a situació 2 del Pla Territorial de Contingència per Contaminació Marina Accidental al Principat d'Astúries (Placampa) davant l'"aparició generalitzada" de microplàstics en els arenals de tota la costa asturiana. El Principat va activar el seu pla de contaminació marina aquest dilluns, després de confirmar l'arribada d'aquests productes a diverses platges del litoral occidental asturià.

Els pèl·lets també han aparegut als arenals de Cantàbria, segons han confirmat a EFE fonts del govern regional i de l'Ajuntament de Santander. Des de l'Executiu càntabre han explicat que tècnics d'Inspecció Pesquera han confirmat la presència d'aquests pèl·lets a la platja de Portio, en el municipi de Piélagos, i en la de la Verge de la Mar, de Santander, ha estat el portaveu del PSOE a la ciutat, Daniel Fernández, qui ha mostrat a les seves xarxes socials aquests plàstics.

Demanda a la naviliera i el capità

Ecologistes en Acció ha presentat al Jutjat de Noia, a la Corunya, una demanda penal contra l'empresa propietària del vaixell, així com al seu capità, als qui acusen d'un presumpte delicte contra el medi ambient i els recursos naturals per l'afectació del litoral gallec, asturià i basc de l'abocament de milions de pèl·lets de plàstic. En la denúncia, exigeix que imposi una caució a l'empresa d'almenys 10 milions d'euros que permeti escometre els costos de restauració. Joam Evans, d'Ecoloxistas en Acció, ha explicat en declaracions als mitjans que entenen que existeix una responsabilitat penal i volen "fer efectiva aquesta màxima que qui contamina paga". En aquest cas, veu "evident que hi ha una contaminació greu que implica un delicte contra el medi ambient".

Amb tot, ha avançat que la recerca "serà complicada" i ha assenyalat que la interposició d'aquesta denúncia "no impedeix que les administracions haurien d'estar prenent les accions necessàries en l'àmbit de la responsabilitat civil". Precisament sobre el paper de les administracions, Joam Evans ha reconegut que "no estan responent", sobretot, "amb l'experiència" de Galícia amb el Prestige. Davant això, ha manifestat que s'esperaria que els mecanismes de reacció enfront d'aquesta mena de problemàtiques "haurien d'estar llestos per caminar quan fos necessari". "No s'ha après de lliçons del passat", ha lamentat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic