Els Mossos d'Esquadra i la Policia espanyola han detingut 11 persones en el marc d'una operació contra el blanqueig de capitals. S'han escorcollat 16 domicilis, alguns dels quals a Pedralbes i a Sagaró, al Baix Empordà, oficines i el restaurant japonès de luxe Yubari, de l'Avinguda Diagonal. De fet, segons la Fiscalia Anticorrupció, el restaurant obert el 2014 és el centre de les operacions i el Ministeri Públic l'ha fet precintar.
La Fiscalia també ha fet bloquejar diversos comptes bancaris i l'embargament d'immobles i propietats. A més dels escorcolls de Barcelona, se n'estan fent a municipis de l'àrea metropolitana i a la Costa Brava.
S'investiga un entramat empresarial que creava les societats a Xipre i les Illes Verges amb capital d'origen il·lícit. La investigació està centrada en el blanqueig de capitals, falsedat documental i delictes contra la hisenda pública. Es calcula que el frau és superior als 10.000.000 euros.
El grup operava a tot l’Estat, tot i que principalment basaven la seva activitat a Catalunya, segons fonts policials. L’operació, en la qual participen agents de l'UDEF tant de Barcelona com de Madrid, està sota secret de sumari i està coordinada amb la Fiscalia Anticorrupció. Dirigeix l'operació el jutjat d'instrucció 21 de Barcelona.
Sushi, ferraris i blanqueig de capitals
La peça principal de l'entramat és el restaurant japonès Yubari. Un local exclusiu, amb clients de renom i de la zona alta de la ciutat, freqüentat per esportistes d'elit i alts càrrecs. Segons la Fiscalia Anticorrupció, el Yubari té com a "finalitat principal l'aflorament de diners procedents d'activitats delictives". Entre els detinguts hi hauria el propietari del restaurant.
El local era freqüentat per personatges famosos, com jugadors del Barça. Precisament, Adriano va celebrar allà el seu aniversari, on va convidar la resta de l'equip. El local també havia acollit trobades del Club Ferrari, a qui els va oferir un sopar de Nadal amb un menú personalitzat.
Com funcionava l'entramat
Segons la Fiscalia Anticorrupció, la xarxa funcionava així: es constituïen les societats o es compraven societats ja creades; immediatament després de la seva constitució, s'incorporen capitals procedents de societats estrangeres; posteriorment, els diners de les mercantils s'inverteix en l'adquisició d'immobles a Catalunya. Fins ara s'ha detectat una inversió de més de 10.000.000 euros, amb aquest procediment.
El Ministeri Públic té prou indicis per pensar que "les persones que componen l'organització criminal investigada cometen, en conseqüència, un delicte de blanqueig de capitals". I basa la investigació en sis punts: l'origen dels fons no ha estat degudament justificat; la utilització d'un entramat empresarial internacional en què intervenen empreses amb seu a territoris no cooperants en matèria d'intercanvi d'informació econòmica (Xipre i Illes Verges Britàniques); la vinculació dels fons amb el crim organitzat; l'absència d'ingressos lícits que justifiquin l'increment patrimonial; l'existència d'entramats societaris complexos que persegueixen l'ocultació de la veritable titularitat d'aquests, amb societats interposades ubicades en diferents jurisdiccions; i, també, operacions mercantils que persegueixen simular l'origen legal dels fons, com seria el cas de préstecs irreals per justificar les injeccions de diners en empreses per a l'adquisició de béns.