Les pluges han donat un respir a la sequera a Catalunya. En les últimes setmanes, les quantioses precipitacions que han caigut sobre el país han permès anar omplint uns embassaments que anaven desesperadament curts d'aigua. A principis de març, els pantans en el seu conjunt contenien menys d'un 15% de la seva capacitat. Però les previsions han canviat absolutament i avui les reserves ja s'acosten poc a poc fins al 40%, una situació que feia molt temps que no es veia. Tan bona és la realitat actual, de fet, que el Govern s'ha vist amb cor d'anunciar que el sistema del Ter-Llobregat (els embassaments que proveeixen d'aigua més de sis milions de catalans que viuen a Barcelona i Girona) surt de l'excepcionalitat per sequera i veu rebaixades al màxim les seves restriccions en l'ús d'aigua.

Però no tot el país té la mateixa fortuna. Mentre que la major part del país ha anat retrocedint en la severitat de la seva situació, hi ha una petita zona al sud de Catalunya que encara es troba immersa en la cruesa de la sequera. Es tracta de l'àmbit de Riudecanyes, Margalef i Siurana, que es troba a les comarques del Priorat i del Baix Camp.

El contrast és sorprenent. Mentre que la majoria de pantans a Catalunya s'han anat omplint —el de Sau, per exemple, ja s'acosta al 50% i comença a cobrir com era habitual la base de l'Església, que havia quedat completament al descobert per la sequera—, en aquest racó de Catalunya continuen en una situació crítica. Els seus embassaments es troben pràcticament buits: el pantà de Siurana conté només un 2,07% de la seva capacitat, i Riudecanyes només arriba al 2,3%, fet que provoca que encara es trobi en fase d'emergència per sequera. La situació ha generat un escenari absolutament àrid que només poden revertir les pluges si deixen d'esquivar aquesta zona.

El crit d'alerta de David Mascort

De fet, d'aquesta realitat n'ha parlat avui mateix el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, qui ha alertat aquest dijous que ja hi ha problemes “greus” de desabastament d’aigua en municipis del sud. “Hi ha una zona que és un drama, és la pitjor zona del país”, ha dit, en referència a aquest àmbit de Riudecanyes, Margalef i Siurana. “Allà necessitem que entri de llevant, però no entra”, ha dit el conseller, que ha assegurat que els alcaldes del Priorat estan molt preocupats i alguns d’ells ja van amb cisternes des de fa unes setmanes. Enfront d'aquest maldecap, el Govern està buscant solucions d’urgència i accelerar algunes de les inversions previstes. Un dels projectes que es podrien accelerar és el de portar aigua de Garcia fins a l’embassament de Margalef, però ha recordat que això és territori de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que pertany el govern espanyol.