Coneixes algú que pateixi d'algun trastorn de l'espectre autista? Segons estimacions d'Autisme Europa, un 1% de la població espanyola viu amb un d'aquests trastorns (TEIA) i prova de superar cada dia les limitacions que pot comportar. Si considerem que, segons l'INE, Espanya té 48 milions d'habitants, aquest 1% equivaldria a unes 480.000 persones: a prop de mig milió.

simbolos do autisme min scaled 1 2048x1366
 

La majoria de l'alumnat amb necessitats especials pateix aquest trastorn

La xifra implica, per exemple, que l'alumnat amb trastorns de l'espectre autista sigui el col·lectiu més nombrós (28,1%) d'entre l'alumnat amb necessitats especials. Supera el col·lectiu d'alumnes amb discapacitat intel·lectual (26,9%) i el d'alumnat amb trastorns de conducta (21,7%). Les dades procedeixen del Ministeri d'Educació i corresponen al curs 2021-2022, en el qual els alumnes amb trastorns de l'espectre autista van representar un 0,84% dels matriculats.

No sempre és una circumstància incapacitant

Els trastorns de l'espectre autista no són incapacitants en determinats graus i permeten als qui els pateixen (certa ajuda sempre sol ser necessària i aconsellable) portar una vida convencional. Dins dels qui pateixen TEIA, hi ha individus que poden viure sols amb mínimes dificultats i altres que presenten més necessitat de suport o, també, que presenten limitacions cognitives i motrius. Aquests últims casos són els mínims i responen a una petita part del que s'identifica amb TEIA de nivell III. Tasques com el maneig dels diners, les feines de casa o les relacions socials s'associen sovint a ansietat i estrès que es poden superar amb suport i entrenament. Tanmateix, convé tenir en compte que cada persona amb autisme és única i pot tenir necessitats i desafiaments diferents. Per tant, l'enfocament en el suport ha de ser individualitzat i adaptat a les necessitats de cada una d'elles. Les eines tecnològiques, molt sovint, ajuden les persones amb TEIA, ja que poden permetre augmentar les oportunitats d'aprenentatge i ampliar els coneixements mentre es generen noves maneres d'interacció, comunicació i inclusió social.