Com a economia blava, el Banc Mundial entén aquell conjunt d'activitats que impliquen un ús sostenible dels recursos oceànics per al creixement econòmic, la millora dels mitjans de vida i l'ocupació mentre, alhora, es preserva la salut de l'ecosistema.  Així, l'economia blava enfoca d'una manera diferent el desenvolupament econòmic, l'emprenedoria sostenible i les innovació. Alguns d'aquests fonaments es basen en les lleis de la física, la idea de fer més amb menys, d'unir riquesa amb diversitat, veure els residus com a recursos i, en definitiva, la simbiosi de tot el sistema a nivell global. A Catalunya, i després que aquesta primavera una delegació de tècnics del Port de Barcelona i la Generalitat hagi visitat la regió canadenca de Quebec per conèixer nous mètodes de pesca sostenible i gestió responsable del litoral, el govern autonòmic acaba d’aprovar 2,1 milions en ajuts per promoure-la. És el primer paquet d’un conjunt de 12,5 MEUR d’inversió que es repartiran en cinc convocatòries.

cala platja mar sos costa brava

 

137 projectes

Mitjançant aquests ajuts per promoure l’Economia Blava sostenible es vol contribuir a encetar 137 projectes de cooperació local que generaran una inversió total de 3,4 M€. L’import concedit aquest any 2024, procedent del Fons Europeu Marítim de la Pesca i l’Aqüicultura, és el doble del pressupost de l’any anterior, i permetrà tirar endavant 77 projectes més respecte de l’any passat. A més, aquest increment ha permès implementar els projectes a la totalitat del litoral català, ja que en la convocatòria d’enguany han participat les iniciatives de cinc grups d’acció local pesquers (GALP), organitzacions necessàries per poder optar a aquestes ajuts: la de Girona i Mar de l’Ebre, que ja existien, i 3 de noves, la de la Costa Brava Sud i Maresme, la de la Costa Central i la de la Costa Daurada, que s’han organitzat enguany per primer cop.

Actuacions territorialitzades

Una de les iniciatives de cooperació subvencionades en aquest període són les jornades d’intercanvi d’experiències entre pescadors francesos i catalans per millorar la comercialització de la tonyina vermella. Els tallers tindran lloc el pròxim mes d’octubre a les confraries de pescadors de l’Ametlla de Mar, Vilanova i la Geltrú i Sant Feliu de Guíxols. Destaca també la posada en marxa als municipis de Vilanova i la Geltrú, Cambrils i Arenys de Mar d’una Gastromòbil i un Showcooking en femení, dos projectes on les protagonistes són les dones, i on el públic podrà degustar les seves receptes a base de peix de proximitat. A Palamós, es durà a terme el projecte Peix local a l’hospital, que consistirà en un canal de compra de peix per al personal de l’hospital mitjançant una aplicació digital per a la gestió de les comandes i uns punts de recollida en l’hospital mateix que consisteixen en unes guixetes. Per fomentar la pesca a través de l’art urbà, se subvencionarà la pintura d’un mural a la façana de la Confraria de Sant Feliu de Guíxols. A més, se subvencionarà la retolació de les confraries amb xarxes reciclades, l’elaboració d’un receptari de llobarro elaborat pels cuiners i cuineres del municipi de Roses o les accions per a la creació de la marca Escamarlà de Llançà, totes iniciatives dels municipis de la Costa Brava.

A les Terres de l’Ebre, Amposta proposa un projecte de promoció de la pesca local i potenciació dels peixos menys nobles. Per a això, adquirirà una taula per a demostracions, una nevera de maduració per a peix i l’obertura a la cuina en vidre. A més, s’adquiriran boies per a la senyalització perimetral del polígon de muscleres a Deltebre i s’invertirà en la modernització d’instal·lacions per al cultiu de microalgues a la Ràpita i en un projecte per netejar de microplàstics els límits de les salines a la badia dels Alfacs. Alhora, a la Costa Brava sud s’activa un projecte de Land Art que consistirà en un mural al port de Blanes sobre la història de la pesca, un punt verd construït amb plàstics reciclats també a Blanes i un festival de la pesca, Maresmar 2024, que es farà a Arenys de Mar. Finalment, a la Costa Central està previst un projecte per promoure la vela inclusiva i la vela adaptada i a la Costa Daurada es contractaran biòlegs per dur a terme el marcatge d’espècies de rellevància pesquera i poder-ne fer seguiment per millorar la seva gestió, entre d’altres actuacions. Els 137 projectes seleccionats compleixen els criteris territorials (municipis, superfície d’aplicació de la proposta), sectorials (activitat pesquera, aqüícola, Economia Blava), socials (densitat de població, atur i renda familiar) i ambientals (superfície de zones PEIN al territori) requerits i s’ha donat prioritat a la presència de dones de la mar en el territori dels projectes proposats.