La Comissió Europea (CE), a través de l'Empresa Comuna per als Xips (Xips JU), vol que el sector europeu dels semiconductors i els xips quàntics s'enlairi. Per a això, ha obert convocatòries per recolzar iniciatives d'investigació i innovació en semiconductors per valor de 65 milions d'euros.

Xips de Cryoin Engineering
 

Primera convocatòria

La que s'obre aquesta tardor, és la primera convocatòria d'aquest tipus en tecnologies quàntiques per intensificar la inversió en tecnologies d'avantguarda, en particular xips quàntics per a computació i detecció. Als 65 MEUR que aporta la UE se li uniran altres quantitats que hauran d'aportar els diferents països membres de la Xips JU. A més d'Espanya, els països socis d'aquesta firma són lemania, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Txèquia, Xipre, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Islàndia, Israel, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Noruega, Països Baixos, Polònia, Portugal, Romania, Suècia i Turquia. Amb les aportacions de cada país, la UE espera poder invertir uns 200 MEUR en suport al desenvolupament de la indústria de xips quàntics. Xips JU té la seva seu a Brussel·les i va néixer el 2023 com a associació tripartida europea que impulsa el desenvolupament i l'adopció de tecnologies i sistemes avançats de xips nanoelectrònics fabricats a Europa. En els propers anys, l'Empresa Comuna per als Xips desenvoluparà, juntament amb la comunitat europea de nanoelectrònica i els Estats membres, una sòlida cartera que inclourà diverses línies pilot a fi de promoure tecnologies avançades de nanoelectrònica, una plataforma per al disseny de xips avançats i diferents projectes que utilitzen aquestes tecnologies per innovar al llarg de tota la cadena de valor en els àmbits de la mobilitat, l'energia, la salut, la robòtica i la fabricació de xips. Aquesta cartera d'accions rebrà el suport d'una xarxa de centres de competència a tot Europa que facilitarà l'accés a les esmentades accions a les empreses emergents, les pimes, les universitats i les grans empreses europees.

Perquè serveixen?

Les aplicacions dels xips quàntics inclouen la resolució de problemes complexos d'optimització en logística i gestió de la cadena de subministrament, l'acceleració del descobriment de fàrmacs mitjançant simulacions moleculars, la millora de la ciberseguretat amb mètodes avançats de xifratge i la millora de la intel·ligència artificial i els algoritmes d'aprenentatge automàtic.

El termini de presentació de propostes per a aquestes convocatòries finalitza el 21 de gener de 2025 a les 17.00 hores i les organitzacions interessades podran sol·licitar finançament a través del portal d'Oportunitats de Finançament i Licitació i del lloc web de Xips JU.

Els objectius generals de l'Empresa Comú per als Xips són reforçar l'autonomia estratègica de la UE quant a components i sistemes electrònics per satisfer les necessitats futures de les indústries verticals i de l'economia en general, establir l'excel·lència científica i el lideratge de la UE en matèria d'innovació en relació amb les tecnologies emergents de components i sistemes, i promoure la participació activa de les pimes, garantir que les tecnologies de components i sistemes s'ocupin dels reptes socials i mediambientals d'Europa i possibilitar el desenvolupament i el desplegament de tecnologies de semiconductors d'avantguarda, tecnologies quàntiques d'avantguarda i la innovació de tecnologies establertes que reforçaran les capacitats avançades de disseny, integració de sistemes i producció de xips a la UE