La demanda de professionals creix a ritme sostingut des de 2021 també a Espanya i, així, s'incrementa cada any en xifres properes al 20%. Amb tot, falten professionals: només el 2022, 100.000 llocs van quedar sense cobrir segons dades de l'Informe El estat tecnològic d'Espanya 2023 que ha elaborat l'escola Ironhack.

81114 sedeironhack
 

Només el 6% dels universitaris opta per estudis tecnològics

La xifra contrasta amb el limitat percentatge –entorn d'un 6%, segons el Ministeri d'Educació- que es matricula en estudis vinculats directament a la tecnologia. Que el 2022 quedessin sense cobrir 100.000 d'aquestes feines és encara més sorprenent si tenim en compte que l'any anterior (2021) els llocs no coberts van ser 73.000. Tot això succeeix, a més, en un país amb prop de tres milions d'aturats.

Per què succeeix?

En l'estudi, la situació es vincula a tres factors: la falta de capacitació en la força laboral, les cada vegada més dificultats que estudiants i professionals afronten per mantenir-se al dia dels últims avenços i, finalment, l'estructura dels graus que s'imparteixen a les universitats, que disten "molt"; explica Tiago Santos, General Mànager de l'escola tecnològica Ironhack Ibérica; de la qual cosa s'exigeix al mercat laboral.

Hi ha solució?

Segons el Fòrum Econòmic Mundial, la indústria STEM podria arribar a incloure el 6,7% del PIB espanyol, el que es traduiria en gairebé 250.000 llocs de treball directes. Per aconseguir-ho, això sí, fa falta assegurar que la població estigui rebent l'educació digital necessària, connectar a les empreses i les universitats millor perquè aquestes puguin adaptar els seus plans d'estudi o, finalment, promoure una educació accessible a tots també en tecnologies.