El tancament de les nuclears està ja decidit i, amb la seva clausura, desapareixeran milers de llocs de feina establerts, a més, en comarques en les quals hi ha poques alternatives laborals. Com les centrals tèrmiques, les nuclears s'ubiquen en zones allunyades de grans nuclis de població majoritàriament. En el cas de les nuclears catalanes, el tancament comportarà la desaparició de 3.000 llocs de treball. Així ho reconeix la Generalitat, que treballa per atenuar l'impacte a l'economia de les Terres de l'Ebre mitjançant el Fons de Transició Nuclear. Els dos reactors nuclears d'Ascó i el de Vandellòs van entrar en funcionament, respectivament, el 1984, el 1986 i el 1988.

Central nuclear Vandellos II / ACN
 

Tancaments el 2030 i el 2031

La previsió de tancament per part del Consell de Seguretat Nuclear d'aquestes instal·lacions està fixada per a 2030 i 2031. Aquestes dates superen la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors. Aquest Fons, creat l'any 2020 amb la Llei 5/2020, del 29 d'abril, té una dotació de 24 milions d'euros anuals i permet finançar accions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica a a les zones afectades pel futur tancament de les centrals. Els tancaments, considera la Generalitat, afectaran de manera directa les comarques del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Baix Ebre, que envolten, les centrals nuclears d'Ascó i Vandellós. De moment, la Generalitat no té res concret: des de l'any passat, treballen en "identificar i prioritzar projectes" capaços de "generar ocupació|ús a la zona". Al seu entendre, i així ho han indicat repetides vegades, "les empreses que són al territori han de ser les primeres beneficiàries d'aquest Fons, que els ha de permetre créixer i assumir noves inversions." Des dels municipis afectats es contempla|preveu amb inquietud els efectes que han tingut processos de tancament similars com, per exemple, el de la mineria del carbó.

Potència de suport

El tancament comporta, a més, un problema de moment irresoluble. Sense tèrmiques ni nuclears, Espanya no disposarà de més instal·lacions de producció d'energia capaces d'oferir un subministrament continu que les centrals de cicle combinat, que consumeixen gas importat. Segons admet el mateix Govern, la potència de suport que deixaran d'oferir les nuclears es cobrirà amb noves centrals de gas. Consumiran més gas importat o, d'una vegada, s'aconseguirà gràcies al biogàs –Espanya disposa d'un gran potencial de producció que no s'aprofita- que el nostre sistema energètic sigui menys dependent?