Els semiconductors són aquells materials que permeten controlar corrents elèctrics de manera molt precisa per proporcionar als xips la capacitat de processar, emmagatzemar i transmetre dades i tenen aplicació en infraestructures com centres de dades i dispositius com ordinadors, videoconsoles, càmeres o telèfons intel·ligents. Sense ells, la intel·ligència artificial, el 5G, els vehicles elèctrics i autònoms o la Internet de les coses no serien possibles i a Catalunya donen feina ja a 4600 persones. A més, el 44% de la indústria manufacturera els utilitza.

 

260 empreses i organitzacions

El subsector dels semiconductors a Catalunya compta a 260 agents generadors d’ocupació entre els que figuren empreses, centres tecnològics o instituts de recerca. Aquest conjunt genera 4.600 llocs de treball entre investigadors i treballadors altament qualificats. Alhora, les 216 empreses que en formen part reuneixen un volum de negoci de 302 milions d’euros. Aquestes són algunes de les principals conclusions de l’actualització de l’informe Semiconductors a Catalunya, elaborat per la Generalitat. En dos anys dos anys s'ha passat de 86 a 216 empreses que generen 4.600 llocs de treball. Projectes com d’Innofab, una planta de prototipatge i de preproducció de xips amb materials avançats, que suposarà una inversió de 365 milions d’euros encara impulsarà més aquest subsector. L’Innofab es construirà al costat del sincrotró Alba, al municipi de Cerdanyola del Vallès.

 

El 44% de la indústria els utilitza

A Catalunya, el 44% de la indústria manufacturera utilitza semiconductors en els seus processos i productes. Una realitat que incentiva el desenvolupament d’un ecosistema majoritàriament format per pimes (81%) i on la meitat de les companyies són exportadores (51%). A banda del teixit empresarial, Catalunya enriqueix l’ecosistema de semiconductors amb centres de recerca i tecnològics, universitats i centres formatius, associacions empresarials i clústers.