Les Escoles Agràries de Catalunya del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació han iniciat el curs 2024 - 2025 amb aproximadament 700 matriculats als cicles formatius de grau mitjà i superior. La tasca d’aquests centres coordinadors és oferir assessorament a persones, empreses i institucions dels diversos àmbits, acreditar competències professionals per cobrir llocs de treball més especialitzats i, d’aquesta manera, satisfer la demanda professional dels diferents sectors agroalimentaris.
Més dones que mai
Pel que fa al perfil d’alumnat, les dones que es matriculen als centres continuen augmentant: han passat del 26,5% del curs passat al 27,1% d’enguany. Totes les Escoles Agràries treballen la formació de la part pràctica del currículum en tipologia dual, una modalitat de formació que permet que els joves que estan estudiant la formació professional tinguin l’opció d’aprendre directament a l’empresa realitzant pràctiques remunerades, i, així, augmentar les seves possibilitats d’inserció laboral.
Cursos de perfeccionament
Quant a la formació contínua, la xifra d'alumnes inscrits a cursos per continuar millorant com a professionals en l'àmbit del sector primari ha augmentat un 10,8% i ha passat dels 7.061 l’any 2022 a 7.802 l’any 2023. D’altra banda, la formació per a les persones joves que s’incorporen al sector agroalimentari destaca també com a puntal formatiu de les Escoles Agràries. Enguany, s’han elaborat 250 itineraris formatius corresponents a les sol·licituds de joves, i durant el període 2007 - 2023 han completat l’itinerari formatiu i han obtingut la certificació corresponent un total de 4.080 joves. Els centres s’ubiquen a Olius (Solsonès), Santa Coloma de Farners, Gandesa, les Borges Blanques, Tàrrega, Alfarràs (Segrià), Manresa, Amposta, Cabrils (Maresme), Monells (Baix Empordà), Talarn (Pallars Jussà), Sant Sadurní d’Anoia i Bellestar (Alt Urgell)