L'1 de gener de 2025 està marcat al calendari normatiu europeu com a data clau al camí cap a un teixit empresarial més sostenible i alineat amb els objectius mediambientals. A partir d'aquesta data, una gran part de les empreses de la Unió Europea (UE) s'hauran d'adaptar a la nova Directiva sobre Informes de Sostenibilitat Corporativa (CSRD). En concret, la norma afectarà totes les empreses que compleixin dos dels següents tres criteris: que tinguin més de 250 treballadors, que expliquin amb més de 40 milions d'euros de facturació o que tinguin més de 20 milions d'euros en actius. Aquestes hauran de mesurar, reduir i certificar la seva empremta de carboni per alinear-se amb els objectius climàtics de la UE. El canvi normatiu no és menor, ja que el 75% de l'activitat econòmica europea es veurà afectada.

 

Ja no són només les multinacionals

Aquesta nova mesura per contribuir en la lluita contra el canvi climàtic implica un canvi substancial en les obligacions de les empreses respecte a anys anteriors. Fins ara, només les grans multinacionals estaven en l'obligades a presentar plans de descarbonització. Per a elles, això ja representa un procés complex i costós, però compten als seus equips amb persones especialitzades. Tanmateix, per a les empreses que encara no han començat a treballar en això, la implementació d'aquests plans és un desafiament difícil d'afrontar a causa de no tenir els recursos necessaris, ni l'experiència en assumptes de sostenibilitat.

Solucions tecnològiques per facilitar la tasca de les empreses

En aquest sentit, existeixen aplicacions que neixen a tall de Programari as a Service (SaaS) entrenades en sostenibilitat empresarial que, gràcies a la Intel·ligència Artificial, permeten obtenir un mesurament precís de l'empremta de carboni a través de la lectura i classificació de dades en massa de cada companyia. Una d'elles és Manglai, eina que inclou dashboards en temps real i aprèn constantment de l'activitat de cada empresa per suggerir estratègies i plans de reducció personalitzats.

Com funciona?

En primer lloc, l'empresa realitza un procés de recol·lecció de totes les seves factures, documents i arxius que justifiquin la seva activitat econòmica i l'aboca a la plataforma de Manglai. Una vegada completat aquest procés, l'IA generativa és capaç d'interpretar tota aquesta informació econòmica i la transforma en emissions de CO2 en temps real. Una vegada fet el mesurament, l'IA entrenada durant mesos crea un pla de descarbonització individualitzat per a cada empresa. En tot aquest procés, un equip d'experts climàtics de Manglai acompanya els treballadors de l'empresa a tot el procés i els guia davant de qualsevol dubte que puguin tenir. Els experts climàtics també supervisen el treball de l'IA.

Quan el procés finalitza, Manglai emet el certificat de càlcul, reducció i compensació d'empremta de carboni del Ministeri per a la Transició Ecològica, un sellocon el que, actualment només compten 7.000 de les tres milions d'empreses espanyoles. La nova Directiva sobre Informes de Sostenibilitat Corporativa és una oportunitat perquè les empreses no només compleixin amb la normativa, sinó també millorin la seva sostenibilitat i reputació. Eines com Manglai es converteixen així en un aliat per als empleats encarregats de liderar aquest esforç.