La tecnologia, i més en concret la ciberseguretat i el blockchain, també serveixen per protegir el patrimoni i garantir els serveis. Això, almenys, és el que pensen a Còrdova, ciutat en la qual invertiran 800.000 euros en dos projectes centrats en aquestes dues àrees.

Museu Julio Romero de Torres 24066473223

 

Centre d'Operacions de Seguretat Municipal

D'aquests 800.000 euros, 564.000 es destinen a crear el que el consistori de la ciutat andalusa denomina un Centre d'Operacions de Seguretat Municipal que permetrà a l'Ajuntament "protegir-se d'atacs cibernètics" i garantir "la seguretat de les infraestructures de comunicacions i serveis digitals que deixa el consistori cordovès, un dels més tecnificats d'Andalusia.

I el blockchain?

El faran servir per certificar i gestionar l'autenticitat i la titularitat del patrimoni històric artístic de béns mobles de la ciutat. Hi inverteixen 251.960 euros i, gràcies a aquesta inversió, identificaran fins a 3.000 peces susceptibles de ser protegides amb empremtes d'identitat en suport segur, verificable i inviolable. D'aquesta manera, asseguren, es podrà certificar "la integritat de cada peça". A cada peça, en concret, se li instal·laran quatre tipus de sensors: acceleròmetres per saber si es mouen, geolocalitzadors per saber on són, i sensors de temperatura i humitat, cosa que resulta imprescindible per a la conservació. D'aquesta manera, espera el consistori, "s'evitarà qualsevol tipus de pèrdua o falsificació". No és la primera vegada que apliquen un sistema així a la capital andalusa: fa uns mesos, van desenvolupar un projecte pilot al Museu Julio Romero de Torres i van crear una sèrie d'etiquetes identificatives per salvaguardar els quadres.