Gairebé el 90% (87,7) dels establiments empresarials de Catalunya declaren que han activat durant el darrer any mesures per ser més sostenibles i que, d’aquestes, les principals han estat les de caire social (87,7%), que són aquelles relacionades amb les condicions laborals i respecte dels drets humans, segons l’Idescat i la Cambra de Comerç de Barcelona. Pel que fa a mesures de sostenibilitat ambiental, han estat implementades pel 78,5% dels establiments, i les mesures relacionades amb el govern corporatiu de les organitzacions (de governança), pel 72,3%.

Ma Planta Sostenibilitat / Pexels

 

L’hostaleria lidera

Per sectors d’activitat, destaca l’hostaleria per ser el sector amb els percentatges més elevats d’implementació de mesures de sostenibilitat social i ambiental (92,7% i 88,6%, respectivament), seguida de la indústria, amb proporcions per sobre de la mitjana en els tres tipus de mesures: 91,1% de sostenibilitat social, 82,7% de sostenibilitat ambiental i 74,8% de governança. A l’altre extrem, la construcció és el sector on la implementació de les mesures de sostenibilitat en el darrer any ha sigut menor.

Segons la grandària de l’establiment, hi ha força diferència entre el percentatge dels establiments de menys de 10 ocupats que han implementat mesures de sostenibilitat i els de 50 ocupats o més. On hi ha més diferències és en la implementació de mesures de governança, amb 30 punts percentuals entre els establiments de menys de 10 ocupats (55,3%) i els de 50 ocupats o més (85,5%).

Tipus de mesures

Les principals mesures de sostenibilitat social que els establiments han implementat en el darrer any són: seguretat i salut laboral (material i equipament adequat, prevenció de riscos laborals, etc.) (81,6%); formació continuada dels treballadors (76,4%), i estabilitat laboral (72,9%). Per contra, les mesures de contractació inclusiva, com ara de persones amb discapacitat o en risc d’exclusió, són les menys implementades, amb només 3 de cada 10 establiments (30,1%). Aquest percentatge cau fins al 8,7% per als establiments més petits (de menys de 10 ocupats), mentre que s’assoleix el 51,4% en els de 50 ocupats o més.