Fa anys que la combinació de sistemes de producció d'energia elèctrica mitjançant plaques fotovoltaiques amb aerogeneradors capaços també de produir energia s'exercita i, ara, és protagonista d'un nou projecte industrial. Es tracta del que, des de Cantàbria, impulsa l'empresa Soleolico.

 

En què consisteix?

El protagonista del projecte d'aquesta empresa càntabra és un aerogenerador que, a les seves pales, incorpora plaques solars i la producció del qual és més econòmica que la d'un aerogenerador convencional. L'empresa aspira a desplegar la seva creació a partir de 2024 amb un objectiu: que, d'aquí a "deu o quinze anys" representi l'1% del total dels aerogeneradors instal·lats a tot el món. L'equip, a més, disposa també de sistemes d'emmagatzematge d'energia propis, la qual cosa li permet subministrar energia durant les 24 hores i, també, "transformar el diòxid de carboni per netejar l'aire".

Cinc milions d'euros

El desenvolupament d'aquests aerogeneradors ha estat possible després de deu anys d'investigacions, cinc milions d'euros d'inversió i una trentena de prototips dissenyats. Cada generador pot produir, segons els seus creadors, prou energia per a quatre habitatges i genera, gràcies a les seves pales, 7,5 quilowatts que se sumen als 4,6 que produeixen les seves plaques fotovoltaiques. La capacitat d'emmagatzemament de cada unitat és de 20 quilowatts i no generen, expliquen des de Soleolico, cap tipus de soroll. Pablo Fernández de la Torre, director general de l'empresa, ens explica el seu projecte: "l'objectiu és facturar en deu o quinze anys de 75 a 100 mil milions d'euros i assegurar una capacitat de producció de 35.000 aerogeneradors mensuals".