T'alteren les xarxes socials? Ets dels que ho passen malament quan publiques quelcom i no reps felicitacions en forma de likes per part l'audiència? T'afecten els comentaris negatius que es fan sobre tu a les xarxes? Ja que no et preocupis: és normal. De fet, la matèria amb què es treballa a les xarxes socials són les emocions. Si som allà, és perquè rebem estímuls i aquests estímuls, ens afecten.

Xarxes socials
Xarxes socials

Com interpretes la informació?

Les xarxes socials són, més o menys, com una cafeteria: de la mateixa manera que a la cafeteria ens informem recorrent al diari que sol estar disponible o parlant amb altres persones, a les xarxes ens posem al dia a través del nostre mur. Igual que a la cafeteria, comentem els fets dels que hem tingut coneixement i rebem retroalimentació sobre les informacions que aportem. L'única diferència és que, a les xarxes, tots aquests processos es produeixen sense contacte directe entre les persones i aquesta circumstància condiciona la manera com s'interpreta la informació. Davant de la pantalla, sovint, els sentiments de sotsobre, culpa o por poden magnificar-se. Per això, no és convenient que els continguts a què accedim a través de la xarxa formin part sempre exclusivament d'un consum solitari. En aquest sentit, és fonamental saber prendre distància del que es llegeix i entendre que la xarxa i la realitat són entorns diferents i no sempre interconnectats.

Patologies

Els efectes de les TIC sobre les persones són múltiples i l'ús irresponsable de les mateixes genera diferents patologies. Una de les més conegudes és el burnout o esgotament mental, que genera cansament, insomni, pèrdua de memòria i capacitat de concentració, mal humor i irritabilitat. Com es combat? Limitant el consum o l'exposició a estímuls negatius.

Un col·lectiu que especialment resulta afectat per l'ús excessiu de les tecnologies són el menors, que poden experimentar fins a sentiments d'abandonament quan les TIC es fan servir només per mantenir-los distrets. L'accés a continguts no adequats per al seu nivell de maduresa és un altre dels riscos: un control deficient genera ansietat, por i dificultats d'aprenentatge. Especialment preocupant és la síndrome d'alienació familiar o together alone: grups familiars que conviuen i no mantenen contacte real, ja que cada membre consumi de manera autònoma el seu temps als dispositius electrònics. Per combatre'l, res millor que programar activitats en família.