Més enllà del potencial de creixement de l'energia solar i eòlica, el paper dels sistemes hidràulics de producció d'energia és fonamental per completar la transició energètica. Bona part del potencial hidroelèctric global és a l'Àfrica, continent de rius llargs i cabalosos. Hi ha, tanmateix, un problema: d'aquest potencial, només s'aprofita un 10%. I aquesta infrautilització té en molts casos per veure amb el deficient estat de les infraestructures.

Central hidroelèctrica de Capdella. Turisme de la Vall Fosca
 

Recursos

Amb només el 10% del potencial hidroelèctric del continent aprofitat, accelerar el desenvolupament hidroelèctric és urgent i durant l'últim any s'han fet passos importants, encara que no suficients: el 2023 es va produir gairebé el doble del desenvolupament hidroelèctric respecte a l'any anterior, amb 2 GW instal·lats a tot el continent. Els països que més van contribuir van ser Nigèria (740 MW), Uganda (408,2 MW), la República Democràtica del Congo (381,7 MW) i Tanzània (261,7 MW).

A més de construir plantes noves, cal reparar les existents

Amb tot, el problema no té tant a veure amb la necessitat de nous embassaments i centrals com amb l'obligació d'actualitzar i reparar els que ja existeixen. Segons estudis recents encarregats pel Banc Africà de Desenvolupament (BAfD) i l'IHA mostren que existeix una necessitat urgent de rehabilitar nombroses plantes hidroelèctriques a tot Àfrica i el BAfD està liderant els esforços per millorar dotze plantes hidroelèctriques amb una inversió de mil milions de dòlars. Els experts són molt clars: "amb una important quantitat d'energia solar arribant a les xarxes africanes, és imperatiu que s'aprofiti el potencial hidroelèctric de l'Àfrica per garantir que el subministrament d'electricitat confiable sigui equilibrat i fàcilment disponible. El desenvolupament de l'energia hidroelèctrica a l'Àfrica no consisteix només a generar electricitat; es tracta d'apoderar a les comunitats, impulsar el creixement econòmic i traçar un camí sostenible cap a un futur amb energia neta", assenyalen des de les International Hydropower Association (IHA)