La Generalitat, mitjançant el seu Departament  de Territori, vol activar l’Agència de la Natura de Catalunya, un organisme que es va crear per Llei l’any 2020 i que no ha començat a funcionar encara. Només s'han fet accions administratives com ara publicar els estatuts.

AIGUESTORTES
 

En 9 mesos

L’objectiu del Govern, i així ho explica el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, es posar en marxa l’Agència de la Natura de Catalunya (ANACAT) en un termini màxim de 9 mesos. L’agència, creada per Llei el juliol de 2020, ha de servir per dotar d’una major capacitat executiva a la protecció, la planificació, la gestió, la restauració, la millora i l'estudi del medi natural de Catalunya. Fins ara se n’han publicat els estatuts i s’ha realitzat el procés d’informació pública, previ a la seva aprovació, però l’ens no funciona com a tal.

Potenciar els Parcs Naturals

Una de les primeres accions d’aquesta Agència tindrà a veure amb els diferents parcs naturals catalans; que són, segons Sargatal, el “veritable aparador de la política ambiental del Govern”. De moment, des de la Generlalitat, hi ha hagut, apunta el Secretari, “avenços en la coordinació i el treball conjunt del sistema de Parcs Naturals” que ajuden a que aquests “arribin a la ciutadania” amb una imatge conjunta. Sargatal considera que, encara que “s’hi ha fet molta feina” falten  més “passes endavant” ja que els Parcs Naturals “són indrets de gran valor ambiental que visita moltíssima gent, que ha de sortir conscienciada i seduïda ambientalment”. Jordi Sargatal és ornitòleg i naturista i, des de la Secretaria de Transició Ecològica ha de coordinar la feina en àmbits vinculats amb la natura i molt tecnificats com la gestió de l’aigua, la protecció del medi, la gestió dels residus i les mesures encaminades a articular un sistema energètic més sostenible a Catalunya.  L’Agència de la Natura de Catalunya pot esdevenir una eina de dinamització clau per a tots aquests àmbits, en els quals la tecnologia tindrà un paper cabdal.