La Llei de Cadena Alimentaria es va aprovar el 2013 i va ser modificada a finals de 2021 amb un objectiu: garantir unes relacions més justes entre distribuïdores, productors i mitjancers per afavorir una agricultura més sostenible en termes econòmics i garantir millor un adequat subministrament d'aliments frescos i de qualitat per a tota la població; però avui, un any després de la seva última reforma, no està funcionant com cal, n'indiquen alguns de les principals organitzacions agràries del país. Així, i per això, agents clau del sector sol·liciten canvis com, per exemple, un major nombre d'inspectors que comprovin els preus en origen.

171833888 FF AGRICULTOR TOMÀQUET SHUTTERSTOCK 1920x520
 

Des d'Asaja

Una de les organitzacions que més recalcament fa en aquestes peticions és Asaja (Associació Agrària de Joves Agricultors), que ha formuleu diferents peticions durant aquests últims dies de desembre. Així, el seu president nacional, Pedro Barato, exigeix que, per fer valer de forma eficaç la normativa, "hi hagi una presència més important d'inspectors" que es dediquin, principalment, a garantir que els agricultors reben un pagament just pels seus productes.

Costos de producció

La petició es realitza dins d'un context complex en el qual el sector agrari està suportant diferents sobrecostos derivats de l'augment de preu dels pinsos, el transport i l'energia que, de moment, no suposen un increment equivalent de la quantitat que reben els productors. Tot això, a més, passa al mateix temps que la cistella de la compra puja en percentatges del voltant al 15% i determinats productes bàsics com l'oli, el sucre o les farines es comercialitzen a preus notablement superiors a què es pagaven fa un any sense que això estigui suposant millores en la renda agrària. Si els agricultors no en reben més pel seu treball qui està fent el seu particular agost?