Què succeeix quan un satèl·lit deixa de servir per a allò per al que va ser dissenyat i posat en òrbita? Hi ha tres opcions: una és convertir-se en escombraries espacials i, sense cap comesa ja, continuar fent voltes al voltant de nostre planteja. La segona és caure de manera controlada, tornar a entrar en l'atmosfera i destruir-se o convertir-se en un residu gestionable a terra. Finalment, queda la més arriscada: caure sobre la terra sense cap control. En tant que entén que les escombraries espacials poden arribar a ser un problema seriós que afecti les comunicacions terrestres i, també, les investigacions astronòmiques, Airbus ha dissenyat un dispositiu per solucionar el problema.
Detumbler
En l'espai orbiten a data d'avui prop de 12.000 satèl·lits i, d'ells uns 3.000 estan inactius. Amb els llançaments de satèl·lits creixent de manera imparable, Airbus ha dissenyat Detumbler, un dispositiu amb què pretén lluitar contra les escombraries espacials. L'enginy fa servir un sistema d'amortiment magnètic per acoblar-se a satèl·lits la vida útil del qual està a punt de finalitzar i evita moviments indesitjats quan, una vegada decidit ja que el satèl·lit fora de servei tornarà a entrar en l'atmosfera, aquest hagi de caure sobre la terra o l'oceà. Per si mateix, funciona com una brúixola que alenteix els moviments del satèl·lit.
En proves
De moment, Detumbler està en proves i Airbus el testarà amb Exo-o, un nanosatèl·lit de EnduroSat que el 2024 queda fora de servei. La seva caiguda a la terra es controlarà amb el dispositiu. Funcionarà? Veurem.