Ho ha fet la Diputació de Palència, màxima administració d'una província en la qual el canvi de model energètic imposat ha deixat molts municipis sense més sortides que el turisme, però podria fer-ho qualsevol altra entitat. Ells, això sí, tenien un avantatge: l'Organització Mundial de la Salut va publicar el 2019 un informe segons el qual l'aire més pur d'Europa estava llavors a Villalba de Guardo, municipi de 200 habitants al nord-oest de la província citada i a quatre passes de Guardo, zona zero del desastre provocat a Lleó i Palència per l'atropellat final de la mineria. Allà a Guardo, els habitants són avui 4.000 menys que fa 37 anys i el futur és gairebé tan negre com el carbó que ja no s'extreu. Per això fins a embotellar aire pot ser bona idea.

 

A Fitur

L'aire embotellat es va presentar, a tall de record, a l'estand que la Diputació de Palència va disposar en l'última edició de Fitur. Darrere de la idea hi ha Guillermo Flores i Ángel Fuentes, dos emprenedors de Palència que consideren que aquestes singulars ampolles que pensen comercialitzar a 5,9 euros podrien ser un souvenir interessant per a qualsevol que visiti la província.

 

 

 

 

Ampolles de mig litre

Les ampolles, idèntiques a les antigues de gasosa, són de mig litre i s'inspira en projectes similars desenvolupats, per exemple, amb Andorra com a protagonista. Essential Air, empresa privada andorrana, ven des de finals d'any aerosols amb aire andorrà a 100 euros. La iniciativa de Palència és més humil i, més que lucre, busca notorietat per a una província oblidada i maltractada per successius governs i que, malgrat tot, té molt (romànic, paisatge, gastronomia, neu i turisme industrial, entre altres coses) que oferir. De moment, com ells mateixos diuen, venen aire, però no fum.