Des que es va enfonsar el 1912, el Titanic ha estat un company inseparable dels somnis, els malsons, les ambicions i, també, dels desenganys i les pors dels occidentals. Aquella llunyana catàstrofe, pròleg en certa manera del desastre que va ser l'I Guerra Mundial, ens va advertir de què el triomf definitiu de l'home sobre l'els elements en el que ens van animar a creure els avenços continuats que es van viure durant la primera i segona revolució industrial no era possible i per això, ens fascina, atreu i aterreix alhora. Ara, per primera vegada en 8K, ens arriben imatges inèdites de les restes que, de nou, ens sorprenen.
Què és la tecnologia 8K?
Es tracta d'un nou estàndard d'imatge que multiplica per quatre la resolució de l'estàndard 4K UHD i per setze la dels televisors full HD. De moment, només es pot gaudir d'ell en televisors de gran mida, ja que la densitat de píxels és més gran (7.680 x 4.320) i, per descomptat, els equips d'enregistrament aptes per registrar amb la qualitat que exigeix aquest nou estàndard van camí de convertir-se en hegemònics. Un d'ells s'ha utilitzat per gravar imatges del que queda del Titanic. I el resultat sorprèn.
Disponible en YouTube
Les imatges estan disponibles al canal de Youtube de OceanGate, una companyia d'expedicions submarines que, armada amb una càmera 8K, es submergit fins al punt situat a 3.821 metres de profunditat on es troben les restes del Titanic. Les imatges obtingudes es compararan amb les que es van gravar el 2021 i amb altres que està previst que es registrin en 2023 i anys posteriors. El que es pretén és documentar la descomposició progressiva de les restes d'un vaixell que, tot indica, continuarà sent part de la cultura occidental fins i tot quan desaparegui del tot allà per 2050. De moment, encara queden restes físiques però, aleshores, només quedarà l'ensenyament que ens deixa: podem anar més de pressa, més lluny i més amunt però, sempre, hi haurà una cosa que no controlem perquè l'imprevist també existeix i l'home no és omnipotent.