Davant la situació generalitzada i persistent de manca de pluges, la Generalitat s’ha compromès a invertir 50 milions d’euros addicionals per ajudar als municipis a millorar les seves infraestructures hídriques. D’igual manera, l’Agència Catalana de l’Aigua suplementa amb 25 milions d’euros la seva línia de subvencions per oferir suport afegit. També, i després de les queixes de particulars i institucions, s’ha modificat  el Pla Especial de Sequera per permetre omplir per raons de salut públic les piscines municipals o comunitàries. De moment, no hi ha acord amb l'oposició per impulsar les mesures.

Asociacion gestores urbanos agua / europa press

 

Ajuts als municipis

El Govern aportarà 50 milions d’euros suplementaris a una línia d’ajuts per als ens locals per poder fer obres en baixa amb els mateixos percentatges de finançament que les línies de subvenció vigents de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en abastament en alta. També ampliarà la dotació pressupostària de la línia de subvencions en alta oberta per l’ACA, que passarà de 15 a 40 milions d'euros. Durant el mes de maig, s’obrirà una nova convocatòria per cofinançar les despeses del món local en el transport de camions cisterna i obres d’emergència. Paral·lelament, s’obrirà una nova convocatòria de subvencions per a la redacció de plans directors d’abastament municipal i es donarà suport a la redacció de plans d’emergència i estalvi municipals per a municipis de menys de 20.000 habitants. Totes aquestes mesures es traslladaran en un espai de coordinació amb el món local. El Govern es reserva la potestat de multar als ajuntaments dels municipis que superin els límits màxims de consum, però l'oposició no recolza aquesta iniciativa.

Noves infraestructures

El Govern prioritzarà les infraestructures orientades a la garantia d’abastament ja incloses dins de la Planificació de l’ACA. D’aquesta manera, licitarà el projecte i obra de l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera durant aquest primer semestre de 2023 i licitarà en el termini de dos mesos la redacció del projecte definitiu de la nova dessalinitzadora a la zona de Cubelles. En aquesta línia, en el termini d’un mes l’ACA finalitzarà el pla director d’aigües regenerades, que inclourà les instal·lacions existents, l’aigua produïda, les necessitats a curt i mitjà termini, i la dotació a les administracions locals per fer front a les despeses de posada en marxa. Finalment, s’incorporaran a la planificació de l’ACA les obres necessàries per fer front a la sequera pactades amb els operadors de la Xarxa Ter-Llobregat, que són dues estacions de tractament d’aigua potable (ETAP) al Besòs i les que faran possible la regeneració d’aigua a Sant Feliu de Llobregat.

I les piscines?

Pel que fa a les piscines, finalment s’ha decidit eliminar la restricció que impedia emplenar-les tant en el cas de les municipals com de les privades comunitàries. S’inclou, a més, un afegitó –assimilables- que obre la porta a poder emplenar de fet qualsevol mena de piscina. S’apela al concepte de “salut pública”, donat que es considera que poden servir com a “refugis climàtics” durant els mesos d’estiu, pels quals s’espera molta calor.