No ha fet més que mostrar-se al món i la nova característica d'Alexa ja ha provocat un gran debat a Internet, que segurament no desapareixerà aviat.
Durant el transcurs de la conferència anual "Re: Mars 2022", el vicepresident sènior de la divisió d'Amazon que està a càrrec de l'assistent digital, Rohit Prasad, va anunciar que serà possible que l'assistent de veu d'Amazon imiti les veus dels nostres éssers estimats, inclosos les d'aquells que hagin mort.
Per demostrar aquesta nova característica, Rohit Prasad va optar per reproduir un vídeo en el qual Alexa llegeix un conte abans d'adormir un nadó imitant la veu de l'àvia; una àvia morta poc temps abans. A partir d'allà s'ha muntat un debat amb la lògica qüestió ètica com a rerefons, quant a si s'hauria d'utilitzar la tecnologia com a eina per rescatar d'alguna manera els éssers estimats que ja no es troben entre nosaltres.
La tecnologia continua sorprenent
La nova habilitat d'Alexa només necessita un minut d'escoltar una determinada veu per després saber reproduir i pronunciar pràcticament qualsevol expressió que pugui ser processada per l'assistent vocal. Imitar veus és, sens dubte, el repte més nou d'aquest instrument. Ser capaç de reproduir els tons més dispars i els timbres de veu més diversos, calibrant el seu resultat final amb molta precisió.
En paraules de Rohit Prasad, "vivim en l'edat d'or de la intel·ligència artificial i si la intel·ligència artificial no pot evitar el dolor de la mort d'un ésser estimat, sí que pot fer que el seu record romangui".
El potencial tecnològic és innegable, però la nova eina suscita moltes reflexions de caràcter ètic que ja estan sent calorosament discutides a les xarxes socials pels usuaris preocupats.
El perill que podria suposar
La imitació de qualsevol veu pot convertir-se en perillosa si es duu a terme per a finalitats malicioses. Així, pot utilitzar-se per difondre les indesitjades fake news cada vegada més difícils de reconèixer, així com fer-se passar per un àudio d'una persona que segurament mai no hauria consentit que se li utilitzés per a un procediment com aquest. Una cosa que no només podria afectar persones mortes sinó també qualsevol altre ésser humà viu que no sigui conscient que la seva veu s'estaria fent servir en accions per als que no ha donat el seu consentiment.
En aquest sentit, abans que Amazon presentés aquesta nova i polèmica funcionalitat d'imitació de veu, Microsoft ja havia publicat unes noves regles ètiques per a l'ús i desenvolupament de la intel·ligència artificial, un marc regulador que en el futur podria posar moltes limitacions en el desenvolupament d'aquest tipus de qüestions.
El cas de Top Gun: Maverick
La recreació mitjançant intel·ligència artificial de les veus de persones ha crescut molt en els últims anys i, a vegades, s'ha emprat en pel·lícules i en televisió. Recentment, la pel·lícula Top Gun: Maverick, protagonitzada per Tom Cruise, ha mostrat com la intel·ligència artificial ha estat capaç de fer parlar a l'actor Val Kilmer, que va perdre la veu a causa del càncer de coll que havia patit feia uns anys.
En tot cas, la idea que es pugui fer realitat que una veu generada per intel·ligència artificial soni precisament com la d'un ésser humà amb menys d'un minut d'enregistrament previ és una qüestió sobre privacitat i consentiment que Amazon ha deixat sense resposta de moment. Caldrà veure què ens ofereix el futur pròxim respecte a una eina tant interessant com polèmica.