El càncer de mama es pot vèncer però, amb l'IA a l'equip, és més senzill. Així pensen, per exemple en l'Institut Català de la Salut (ICS), organisme que acaba d'incorporar a les seves operatives de diagnòstic quatre algoritmes d'IA que ajuden els metges encarregats d'aquesta tasca dins dels departaments d'anatomia patològica a agilitar-la. El sistema s'ha aplicat ja en 600 casos. Per ajudar els metges en el diagnòstic.
Detecció per biomarcadors
Amb la iniciativa, l'ICS i la seva xarxa d'hospitals catalans localitzen de manera més àgil quatre biomarcadors que permeten identificar els casos d'aquest tipus de càncer. A curt i mitjà termini. L'objectiu és que el projecte s'ampliï altres tipus de càncer, com per exemple el de pulmó. "Els algoritmes ajuden a quantificar marcadors pronòstics -una anàlisi que fins ara es feia de forma manual- amb números més grans, de forma més ràpida i més reproduïble, no tan dependent de l'experticia de qui està mirant les imatges", explica el facultatiu Jordi Temprana.
L'algoritme no és el que fa el diagnòstic, sinó que es comporten com un superexpert sempre disponible capaç de prendre determinaciónes. "Pots compartir casos, consultar més fàcilment un cas difícil i realitzar un diagnòstic més ràpid i més precís" explica el doctor.
Set hospitals
En el projecte participen set hospitals Vall d'Hebron, en Barcelona; Arnau de Vilanova a Lleida; Doctor Trueta en Girona, Germans Tris i Pujol a Badalona; Joan XXIII a Tarragona i Verge de la Cinta a Tortosa. El 2021, l'ICS va posar en marxa el projecte Digipàtics, en el qual s'emmarca aquesta iniciativa, amb què s'han digitalitzat més de 2 milions de làmines amb preparacions histològiques, amb els quals s'entrenen aquests algoritmes.