Si no l’estàs jugant, no ets ningú. Això és el que sembla si no tens l’Among Us, el videojoc del moment que està arrasant en totes les plataformes i cada vegada suma més i més adeptes. Només en dispositius mòbils ja suma 86 milions de descàrregues, però com funciona i quines són les claus de l’èxit d’aquest party game que va ser publicat el novembre del 2018?

Com funciona?

La dinàmica del joc és ben senzilla: a cada partida participen entre 4 i 10 jugadors. Un o dos tenen el paper d’impostors, mentre que la resta són tripulants d’una nau espacial. Els tripulants han d’anar complint tasques de manteniment que són petits minijocs mentre els impostors han d’anar boicotejant les tasques i matant als tripulants sense ser vistos.

Quan es troba un cadàver, qualsevol membre, inclús els impostors, poden convocar una reunió d’emergència. És aquí on hi ha la clau del joc: s’obre un debat i tothom pot dir la seva, menys els que ja estan morts. Es pot parlar a través d’un xat que hi ha al mateix joc, però la majoria d’usuaris opta per fer-ho amb xats de veu amb altres aplicacions o inclús parlar-ho en persona si s’està junt en aquell moment (la més recomanada pels creadors). Traïció i aliances durant el moment de votació, que un cop acaba aquesta fase, es pot veure si el personatge triat és o no l’impostor en el cas de ser el més votat per la majoria. També es pot optar per no votar a ningú si no es tenen proves suficients.

Les partides tenen una durada de menys de 10 minuts aproximadament i aquesta és una altra de les claus d’èxit d’Among Us. El més habitual quan acaba una partida és el comentari: “Fem una altra?”. I és que el joc t’atrapa, t’entreté i provoca que vulguis ser durant més estona en aquella nau espacial.

Publicat el 2018

Però per què ha funcionat ara si es va publicar el 2018? La resposta és que els streamers i youtubers d’arreu del món s’han fet ressò en aquest mes i mig i omplen YouTube i Twitch amb gameplays d’Among Us. Això ha significat que el 70% de les descàrregues d’aquest videojoc s’hagi produït en els últims dos mesos. Un èxit inesperat per als creadors que ja han tingut problemes al servidor per la gran quantitat de gent que s’hi vol sumar.

Els personatges d’aquest videojoc cada vegada són més famosos i les xarxes van plenes de memes i vídeos sobre aquest tema. Inclús els xats de WhatsApp s’omplen de stickers d’aquests petits astronautes.

El responsable d’aquest videojoc és Innersloth, un petit estudi nord-americà, que ja ha anunciat que hi haurà un Among Us 2 en els pròxims mesos. Mentrestant, la primera versió es pot descarregar de manera gratuïta per a mòbils a iOS i Android (amb publicitat) i per uns 4 euros el pots tenir a l’ordinador amb plataformes com Steam.