Més enllà de tòpics, la història industrial d'Andalusia és rica i antiga: en el passat, nuclis mineroindustriales com Linares i Peñarroya-Pueblonuevo i centres siderúrgics com els que van funcionar a Marbella i Màlaga han donat pas a una economia en la qual són fonamentals enclavaments logístics i fabrils com Algesires i la Badia de Cadis, pols químics de tradició centenària com el de Huelva o hubs aeronàutics com el de Sevilla. Ara, la regió vol complementar aquestes realitats amb tres centres productors d'hidrogen verd que se situaran a Huelva, el Camp de Gibraltar i Almeria.

Il·lustracions Infograficas ElCaminoDelHidrogenoVerde 1024x576
 

Aliança Andalusa de l'Hidrogen Verd

Els projectes els impulsa aquesta entitat, formada per 150 entitats públiques i privades que estan ja analitzant potencialitats i han articulat fins i tot grups de treball als tres enclavaments citats. Des de la Junta d'Andalusia es considera que els ports d'Algesires, Huelva i Almeria podrien convertir-se en centres exportadors d'un recurs, l'hidrogen verd, que presenta "un elevat potencial d'ús" a la mateixa Andalusia. Companyies com Cepsa impulsen allà ja projectes.

Des d'abril

L'Aliança Andalusa de l'Hidrogen Verd es va crear en abirl passat i el seu objectiu és, i així ho expliquen els seus responsables, "crear un ecosistema industrial" a Andalusia i entorn d'aquest recurs. Amb tot, el problema és el mateix que sempre que es parla d'hidrogen: el relat, de moment, és més potent que la realitat, però el cert és que Andalusia encara una oportunitat certa que, si es concreta, permetrà que se sacsegi de sobre complexos, etiquetes i prejudicis que, especialment, es mantenen des de determinats sectors de territoris que, tret que existeixi un canvi d'actitud dels seus governs, podrien perdre un tren que no torna a passar i que funciona amb hidrogen verd i altres energies renovables.