Les provisions (també anomenades runams) d'antigues explotacions mineres són font de riquesa, perquè atresoren minerals que, després d'un mínim tractament, poden comercialitzar-se. A Galícia, en concret, l'explotació d'un d'aquests dipòsits permetrà que Espanya produeixi coltan.
Mineral estratègic
El coltan, barreja de niobi i tàntal, és un mineral extraordinàriament dúctil i conductor que suporta altes temperatures i pot emmagatzemar i alliberar càrrega elèctrica fàcilment. Per tot això, resulta idoni per a la fabricació de diferents components dels telèfons mòbils. Principalment s'extreu de mines situades al Congo en les quals es treballa en condicions molt precàries i insegures. A Espanya, l'únic jaciment identificat l'explotació del qual resultaria rendible es troba a la província d'Orense, on una empresa hispanonord-americana recupera des de 2018 niobi i tàntal d'un runam generat per una antiga mina d'estany i té previst iniciar l'explotació a cel obert del jaciment per extreure, a més dels dos metalls que formen el coltan, quars, estany i feldspat. Sense els treballs en el runam i la riquesa generada per la recuperació dels minerals en ella continguts, el projecte no hauria tirat endavant.
Aprofitament de runams
L'aprofitament de runams i provisions mineres no és una tècnica nova. De fet, a Cardona (Barcelona), Ercros va explotar fins a 2017 la Terrera Nova, resultat de les operacions mineres d'extracció de potassa que es van desenvolupar durant més d'un segle, per recuperar clorur sòdic amb què produir clor en una planta industrial que va tancar el 2018.
A Barruelo de Santullán (Palència), Victorino Alonso, qui va ser conegut com el Rei del Carbó, es va fer a començaments dels 80 amb les antigues explotacions carboníferes de la localitat i els dipòsits d'estèrils acumulats després de més de 150 anys d'explotació. Amb noves tècniques de tractament i utilitzant el safareig que Hullera Basc Lleonesa va construir en la població a finals dels 60, va aconseguir recuperar prou carbó com per assentar els fonaments d'un imperi miner estructurat entorn de les empreses Uminsa i Vedat Miner del Cantàbric que va donar feina a més de 3.000 persones a Palència, Lleó i Astúries i les activitats del qual van cessar el 2018. L'explotació de runams, sens dubte, és tot un encert que, ara, ens permetrà produir coltan a Espanya. En concret, més de 70 milions de tones en 30 anys, que és el temps durant el qual s'espera que pugui funcionar la mina d'A Penouta.