Les manifestacions (i els arguments) que entitats com Econuclears posen sobre la taula són iguals i la possibilitat certa que la tradicional dependència energètica espanyola es multipliqui tampoc importa perquè el Govern avança amb pilot automàtic: Enresa acaba de licitar el contracte de serveis d'enginyeria per al desmantellament d'Almaraz, la primera de les plantes nuclears en tancar. El forrellat està previst per a 2027.

 

28 milions d'euros

La licitació activada es refereix als estudis, l'enginyeria de disseny i els projectes d'obra (entre altres tasques) per a l'autorització del desmantellament. Almaraz té dos reactors, ambdós en funcionament, i el primer d'ells es desconnectarà dins de tres anys i mig, el novembre de 2027. El segon completarà la seva vida activa l'octubre de 2028.

Algú s'oposa?

El tancament, clar, compte amb detractors: a més d'entitats com Econuclears, formacions com el PP i Vox, la patronal Fòrum Nuclear i fins i tot la Diputació de Càceres s'oposen a un desmantellament que acabarà amb milers de llocs de treball i obrirà la porta a centrals de cicle combinat que funcionaran amb gas importat. L'última paraula, tanmateix, és del Govern. A Algèria, sabedors que no tenim més alternativa que noves centrals de gas per garantir la continuïtat del subministrament quan cap nuclear espanyola no funcioni ja, esperen. Hi ha marxa enrere? No ho sembla. A la UE, això sí, continuen considerant els sistemes nuclears de producció d'energia sistemes nets que tenen cabuda en la transició cap a la sostenibilitat plena i en la pròpia sostenibilitat plena mateixa. A Catalunya, les veus contràries a l'apagada nuclear són cada vegada més intenses, però tampoc no s'escolten. En la Generalitat, com a màxim, aspiren a una transició ordenada ningú sap molt bé cap a què.