Una de les preocupacions més importants que les noves tecnologies continuen produint entre els adults és la facilitat amb què aquestes poden perjudicar els nens i els joves. En aquest sentit, els adolescents amb ple accés als ordinadors i els telèfons mòbils estan exposats a nombroses vies que poden fer que pateixin assetjament per part d'altres persones de la seva edat i entorn.
Una de les aplicacions que poden fomentar aquest temut ciberassetjament és Tellonym, una app que permet als seus usuaris preguntar i respondre qüestions des del mòbil de forma anònima.
Tellonym va ser creada el 2016 per tres estudiants adolescents alemanys i que segons es pot veure en l'App Store, ha tingut més de 13 milions de descàrregues des que va sortir al mercat, amb més de 600.000 només el mes de gener passat.
Segons informa el web de tecnologia Mashable, Tellonym –el nom del qual va sorgir de la unió de les paraules "tell" (explicar) i "anonym" (anónimo)- està sent utilitzada al voltant del planeta per multitud d'adolescents que busquen escudar-se en l'anonimat que permet l'app per acarnissar-se cruelment amb el receptor dels missatges, provocant un creixent nombre de casos de ciberassetjament.
L'usuari que es registra a Tellonym es crea un perfil que no és anònim, i per tant reconeixible per qualsevol que participi en la xarxa social, però sí que rep missatges d'usuaris que no és capaç d'identificar perquè és la mateixa app la que protegeix la identitat de qui emet els missatges.
Els primers casos d'assetjament van ser detectats en escoles del Regne Unit el 2018 i després han estat els centres escolars dels Estats Units els que també han denunciat el perill que té l'ús indegut de Tellonym entre els estudiants adolescents.
Des de Tellonym declaren que la intenció de l'aplicació no és la de fomentar ni de bon tros el ciberassetjament ni el mal ús de la mateixa i que treballen diàriament per prevenir el bullying mitjançant el bloqueig del 85% dels missatges que se salten les normes del contracte de l'app.
Finalment, es pot assenyalar que malgrat que l'App Store marqui que és necessari que l'usuari de Tellonym hagi de tenir almenys 17 anys, les mateixes condicions de l'app només exigeixen que sigui major de 13. Una disparitat de criteris que crea encara més confusió entre els pares dels adolescents.
Tellonym està disponible tant per a iOS com per a Android i la seva descàrrega és gratuïta.