Els avenços de la ciència han arribat fins als aliments que consumim. Un clar exemple són els tomàquets modificats que tenen una gran quantitat de vitamina D, pel que sembla la mateixa quantitat que dos ous.

Aquesta pot ser una gran notícia per a la població espanyola, ja que segons diverses investigacions més del 50% de la població té dèficit de la vitamina D, sent un percentatge major i més alarmant en persones de la tercera edat i en dones embarassades.

Els prenguessis que creguin provitamina D3

Aquests tomàquets arriben de la mà de la biòloga Cathie Martin i els seus col·legues, que han aconseguit modificar tomàquets perquè aquests creïn provitamina D3. Aquest és un estudi que s'ha publicat recentment a la revista "Nature Plants".

Aquesta provitamina D3 es converteix en vitamina D quan és exposada a la llum ultraviolada, per això és tan important la creació dels esmentats aliments amb aquestes característiques.

El grup d'investigadors han recorregut a un mètode que es coneix com a tisora genètica CRISPR, per poder realitzar les modificacions en el genoma del tomàquet.

Peces de tomàquet : Unsplash
Peces de tomàquet

Amb aquest mètode van aconseguir editar un gen que codifica un enzim, que és el que transforma la provitamina D3 en colesterol.

En aconseguir-ho van notar l'acumulació de la provitamina D3 en la fruita i les fulles de la planta de tomàquet, sense afectar el creixement, desenvolupament o rendiment de la planta.

La provitamina D3 com ja hem esmentat pot convertir-se en vitamina D3 quan s'exposa als rajos ultraviolat. Pel que aquesta 'podria ser utilitzada pel cos humà per sintetitzar vitamina D3 quan s'exposa als rajos UV-B.

Ja que segons els investigadors un tomàquet modificat genèticament podria aportar la mateixa quantitat de vitamina D que aporten 28 grams de tonyina o dos ous.

De moment aquests tomàquets modificats segueixen en mode de prova, perquè es necessiten els permisos per poder conrear-los a l'aire lliure, pel que sembla una de les locacions podria ser Itàlia.

Una vegada que tinguin el permís, busquen fer els estudis que tan viable és conrear-los a l'aire lliure, mesurar l'impacte de l'exposició a llum ultraviolada i com es dona el procés de conversió de provitamina D3 a vitamina D3 en la fruita i les fulles de les plantes.

En obtenir resultats positius es convertirien en una molt bona font de vitamina D i moltes més.