Des de l’any 2001, els premis Clic, Fotoperiodisme Jove funciona com a trampolí pels joves catalans que volen accedir a circuits professionals i a impulsar la seva carrera com a fotoperiodistes. El convoca la Generalitat mitjançant la seva Direcció General de Joventut juntament amb l’Agència Catalana de la Joventut i l’Associació Diomira i va dirigit, expliquen els organitzadors, “a treballs que mostrin sensibilitat pels temes socials”. Des d’ara, el seu fons d’imatges formarà part també de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

316119e0 553e 487c b5a2 5a038412bafd

 

800 joves professionals

Al llarg d’aquests anys, el concurs s’ha consolidat com un certamen fotogràfic de referència per als joves fotoperiodistes catalans i han participat en ell més de 800 persones. L’acord de col·laboració amb l’Arxiu permetrà conservar i catalogar totes les fotografies de la trajectòria del certamen, iniciat el 2001. A més, s’ha elaborat una projecció audiovisual amb caràcter retrospectiu per fer un repàs a aquests 22 anys de Clic.

Audiovisual

La presentació audiovisual de la creació del fons s’ha pogut veure aquest mes de setembre a Perpinyà amb motiu de l’acte d’inauguració de l’exposició CLIC’23 de Fotoperiodisme Jove a la Casa de la Generalitat. A més a més, també s’ha visualitzat el fotoreportatge “Més enllà de la tempesta” guanyador de la Beca Clic 2022, creat per Pau de la Calle Argelés i Irene Vilà Capafons sobre el canvi climàtic i les conseqüències a Bangladesh. L’acte s’engloba en el marc del certamen V. Off de Perpinyà, que se celebra de forma paral·lela al prestigiós festival Visa pour l’Image. Laia Girós, directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, explica que “projectes com el Clic o les beques que donem des del Carnet Jove faciliten la inserció laboral dels joves en àmbits d’especial complexitat i dificultat. I no és només una teoria, ja que la trajectòria posterior dels premiats d’aquest certamen així ho avala”, detalla.