El nord de la península està ple d'antigues instal·lacions industrials en desús i atorgar-los noves funcions per evitar el seu deteriorament és un dels grans desafiaments que afronta el nostre país. La reconversió de la siderúrgia i el tancament de les mines i les tèrmiques ha reduït dràsticament el volum de llocs de treball disponibles en uns territoris industrials per tradició i, per això, els diferents governs locals i autonòmics de la zona busquen nous projectes per evitar que, com va passar aquí a Catalunya rere el tancament de Carbons de Berga el 1991, l'antiga esplendor industrial quedi en l'oblit. A Mieres, capital de la conca minera del Cabal, tenen una bona idea per recuperar les instal·lacions del Pou Figaredo.
Centre d'Investigació de Matèries Primeres
Per a això, s'han aliat amb la Universitat d'Oviedo, que està disposada a aprofitar les antigues instal·lacions mineres tancades el 2007 per instal·lar un centre d'investigació i innovació de matèries primeres. El projecte està, de moment, en fase de redacció, però contempla estudis vinculats a noves tecnologies mineres que podrien reduir de manera notable els impactes ambientals associats a la mineria. Aníbal Vázquez, alcalde mierense, avança que una de les opcions passa per buscar nous usos al carbó: "es continuen necessitant matèries primeres", diu. Amb imaginació, considera, es poden identificar solucions capaces de generar ocupació de qualitat.
Parc industrial fallit
En l'antic complex miner, fa anys ja, es va intentar instal·lar ja un parc científic i tecnològic que va quedar en res. El que es planteja ara, se suposa que amb el suport de la Universitat d'Oviedo i d'Hunosa –l'empresa que explotava Figaredo- és un projecte semblant, però verd. El que no queda clar és si allò de verd és perquè allò per a la qual cosa es vol utilitzar l'antic pou miner té a veure amb la revolució sostenible o perquè el que està verd de debò és el projecte per si mateix. Mentre Figaredo continua tancat, a Aboño, central tèrmica de Gijón, es crema carbó estranger.